Методичні вказівки до лабораторної роботи "Вибір і застосування засобів пожежогасіння для різних об’єктів" - Васьковець, Людмила Антонівна; Бондаренко, Тамара Степанівна (ФОП Панов А. М., 2020)
В Україні протягом останніх років спостерігається зростання кількості пожеж і прямих матеріальних збитків від них. Досягає значних величин число загиблих і травмованих на пожежах. За даними Державної служби України з надзвичайних ситуацій (ДСНС) на об’єктах суб’єктів господарювання та в населених пунктах щорічно фіксується 80–96 тис. пожеж, гине до 2 тис. людей і більше як 1,5 тис. травмуються. Матеріальні збитки перевищують 10 млрд грн, у тому числі прямі збитки – понад 2 млрд грн. Результати проведеного фахівцями Українського науково дослідного інституту цивільного захисту моніторингу стану пожеж в Україні за даними масивів карток обліку пожеж територіальних органів ДСНС вказують на сталі тенденції щомісячного зростання основних показників статистики пожеж в Україні. За підрахунками фахівців у нашій країні у середньому за добу відбувається 254 пожежі, гине 6 людей, 4 отримують травми, вогонь знищує 73 будинки та 12 одиниць техніки. Показник загибелі людей на 100 тис. населення на Україні становить – 4,5, у США – 0,3, Великобританії – 0,2, Франції та Нідерландах – 0,1, у Білорусії – 9,8. Отже, проблема боротьби з пожежами набуває все більшої актуальності. Особливо гострою вона є на підприємствах та організаціях з великою кількістю людей.
Keywords: методичні вказівки; водяні вогнегасники; промислові підприємства; категорії приміщень; газові вогнегасники; експлуатація вогнегасників