Оценка негативного влияния смазочно-охлаждающих жидкостей на окружающую среду - Березуцкая, Н. Л. (НТУ "ХПИ", 2010)
У статті надається оцінка негативного впливу мастильно-охолоджувальних рідин (МОР) на навколишнє середовище. Дається визначення екологічної небезпеки МОР методом біотестування на дафніях. Також для проведення аналізу, який порівнює вплив скидання забруднюючих речовин в різних областях України, наводиться формула розрахунку загального показника скидання.

In the article the estimation of the negative influencing is given lubricating-cool liquids (PESTILENCE) on an environment. Also for conducting of analysis which compares influencing of upcast of contaminating matters in the different areas of Ukraine, the formula of calculation of general index of upcast is pointed.
Keywords: экологическая ситуация; природоохранные системы; сточные воды; экологическая опасность; биотестирование; гидробионты