Оптимізаційна модель електропотяга з електроприводом постійного струму - Заполовський, Микола Йосипович; Зиков, Ігор Семенович; Мезенцев, Микола Вікторович; Носков, Валентин Іванович (Національний університет "Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка", 2022)
Розглянуті питання розроблення оптимізаційної математичної моделі електропотяга з електроприво-дом постійного струму з послідовним збудженням та її реалізації в пакеті МАТLAB з метою побудови системи ке-рування на основі методу принципу максимуму. Проведено огляд літературних джерел на задану тематику та аналіз існуючих підходів до розв’язання задач моделювання складних електромеханічних систем та синтезу систем керу-вання у даній галузі, зокрема систем керування, які забезпечують мінімізацію енергетичних затрат. Побудовані математичні моделі досліджуваних об’єктів керування, проведене моделювання їхнього функціонування в залежності від рівня завантаженності. Отримані аналітичні співвідношення, які можуть бути використані для розробки структури САК електроприводу електропотягу і розрахунку його параметрів при заданому критерію якості. Проведені дослідження оптимізаційної моделі підтверджують її працездатність та її ефективність для розробки систем керування при заданому критерії якості і ступені завантаженості.

The issues of development of the optimization mathematical model of the electric train with the electric drive of a direct current with consecutive excitation and realization in the MATLAB package for the purpose of construction of a control system on the basis of a method of the principle of a maximum are considered. A review of the literature on the topic and analysis of existing approaches to solving problems of modeling complex electromechanical systems and the synthesis of control systems in this area, in particular control systems that minimize energy costs. Mathematical models of the studied control objects are constructed, modeling of their functioning depending on the level of loading is carried out. Analytical relations are obtained, which can be used to develop the SAR structure of the electric drive of the electric train and calculate its parameters with a given quality criterion. The conducted researches of the optimization model confirm its operability and its efficiency at development of control systems at the set criterion of quality and degree of loading.
Keywords: оптимізаційна математична модель; електропривід постійного струму; система керування; принцип максимуму; мінімізація енергетичних затрат; optimization mathematical model; DC electric drive; control system; maximum principle; minimization of energy costs