Інтеграція токеноміки та мультифакторної оцінки вартості бізнес-проєктів у DeFi-секторі - Івахно, Павло Вікторович; Манойленко, Олександр Володимирович (ФОП Лібуркіна Л. М., 2025)
У статті розглянуто наукову проблему формування ефективного підходу до оцінки ринкової вартості бізнес-проєктів у сфері децентралізованих фінансів (DeFi), що стрімко розвивається в межах цифрової економіки. Проаналізовано обмеження застосування традиційних фінансових методів оцінювання, зокрема моделі дисконтованих грошових потоків (DCF) та економічної доданої вартості (EVA), які втрачають свою релевантність у DeFi-контексті через нестабільність грошових потоків, відсутність централізованої звітності та специфічну структуру прибутковості токенізованих активів. З метою подолання зазначених обмежень у дослідженні запропоновано нову мультифакторну модель, що об’єднує класичні фінансові індикатори з ключовими токеномічними метриками: загальною заблокованою вартістю активів (TVL), утилітарною функцією токена в системі управління (governance utiity), структурою стимулювання ліквідності (liquidity mining incenties), а також розподілом токенів у часі (vestig schedules). Проведено емпіричну перевірку ефективності моделі шляхом побудови множинної лінійної регресії на основі даних 20 провідних DeFi-проєктів за 2023–2024 роки. Отримані результати засвідчили високу статистичну значущість включених токеномічних змінних (p < 0,01) та високу пояснювальну здатність моделі (коефіцієнт детермінації R? = 0,92), що підтверджує її ефективність для прогнозування ринкової капіталізації цифрових активів. Доведено, що саме токеномічні характеристики мають вирішальний вплив на вартість DeFi-проєктів, тоді як традиційні індикатори (DCF, EVA) є другорядними або малозначущими через зміну природи вартості у Web3-економіці. Запропонована модель дозволяє створити обґрунтовану методику стратегічного аналізу інвестиційної привабливості децентралізованих платформ, зокрема з боку DAO-організацій, венчурних фондів і аналітичних агентств.

The artile addresses the scientii problem of forming an effient approach to assessing the market value of business projects in the rapidly evolving area of decentralized fiance (DeFi) within the digital economy. The artile analyzes the limitatins of applying traditinal fiancial evaluatin methods, specifially discounted cash flw (DCF) models and economic value added (EVA), which lose their relevance in the DeFi context due to the instability of cash flws, absence of centralized reportig, and the specifi profiability structure of tokenized assets. In order to overcome the mentined limitatins in the study, a new multiactor model has been proposed, which combines classical fiancial indicators with key tokenomic metrics: total value locked (TVL), the utiity functin of the token in governance, liquidity mining incenties, as well as the distributin of tokens over tie (vestig schedules). An empirical validatin of the model’s effiency was conducted through the constructin of a multile linear regression based on data from 20 leading DeFi projects for the years 2023–2024. The results obtained demonstrated a high statitial signifiance of the included tokenomic variables (p < 0.01) and a high explanatory power of the model (R? = 0.92), confiming its effiency for predictig the market capitalizatin of digital assets. It is demonstrated that tokenomic characteristis have a decisive impact on the value of DeFi projects, while traditinal indicators (DCF, EVA) are secondary or insignifiant due to the changing nature of value in the Web3 economy. The proposed model enables the development of a sound methodology for the strategic analysis of investment attactieness of decentralized platfrms, partiularly from the perspectie of DAO organizatins, venture funds, and analytial agencies.
Integratin of tokenomics and multiactor assessment of business project value in the DeFi sector
Keywords: токеноміка; ринкова вартість; децентралізовані фінанси (DeFi); оцінка активів; цифрові активи; tokenomics; market value; decentralized fiance (DeFi); asset valuatin; digital assets