Екологічна оцінка хімічного складу дощових стічних вод на дитячих ігрових майданчиках м. Харків - Шестопалов, Олексій Валерійович; Тихомирова, Тетяна Сергіївна; Стаднік, Вероніка Юріївна (Державна екологічна академія післядипломної освіти та управління, 2023)
У роботі представлено результати дослідження впливу дощових стічних вод на забруднення території та ріст й розви ток рослинності на дитячих ігрових майданчиках на прикладі м. Харків. Встановлено, що через відсутність комунікацій для відведення зливових вод, відсутність бордюрів і нерівність поверхонь тротуарів та автомобільних доріг дощові стоки потра пляють і накопичуються на територіях дитячих ігрових майданчиків. За результатами обстеження дана проблема характерна для понад 26% усіх наявних у місті майданчиків. Ускладнює ситуацію те, що найбільш розповсюдженим типом покриття є ґрунтове покриття, яке в процесі експлуатації ущільняється, що впливає на водопроникнисть ґрунту, і як наслідок, вода застоюється на майданчику, навколо обладнання утворюються калюжі, забруднена вода потрапляє у пісочниці. В роботі вико ристовувались наступні методи досліджень: колориметричний, гравіметричний, флуориметричний, титрометричний, потенці ометричний, біоіндикації та натурний. Відбір проб проводився після інтенсивного короткочасного дощу на дитячих майданчи ках, які розташовано в межах багатоповерхової забудови, у приватному секторі, на території парку, на території установи та на майданчику при облаштуванні якого дотримані всі вимоги згідно нормативних документів. Показники зразку дощового стоку з майданчика, що відповідає вимогам близькі за значеннями до зразку стоку з майданчика розташованого у міському парку. За концентрацією азоту амонійного та нітратного і фосфору переважає майданчик, який розташовано у приватному секторі, що може бути пов’язаним з використанням добрив. Найвищі показники концентрації нафтопродуктів характерні для майдан чиків, які розташовано вздовж автодоріг з інтенсивним рухом транспорту – майданчик на території організації та багатоквар тирної забудови. За показниками рН дощовий стік з майданчиків багатоквартирної забудови та установи характеризується як слаболужний. Методами біоіндикації та натурних спостережень доведено, що забруднені зливові води мають негативний влив на розвиток рослин, що, як наслідок, впливає на захисні функції зелених насаджень.

The rainwater impact on territory pollution, growth and development of vegetation on children’s playgrounds in Kharkiv are given in this paper. It has been established that due to the lack of stormwater drainage communications, the curbs absence and sidewalks and roads uneven surfaces, rainwater runoff enters and accumulates on children’s playgrounds. According to the survey, this problem is typical for more than 26% of all playgrounds in the city. The situation is complicated by the fact that the most common surface type is soil, which is compacted during operation, affecting the permeability of the soil, and as a result, water stagnates on the playground, puddles form around the equipment, and contaminated water gets into the sandboxes. The following research methods were used in the study: colorimetric, gravimetric, fluorimetric, titrometric, potentiometric, bioindication, and field research. Sampling was carried out after intense short-term rain on playgrounds located within multi-storey buildings, in the private sector, in a park, on the territory of an institution, and on a playground that met all the requirements of regulatory documents. Contaminations in rainwater runoff from the playground that meets the requirements are similar to the contaminations in rainwater runoff from the playground located in a city park. The concentration of ammonium nitrogen, nitrate nitrogen, and phosphorus is dominated by the playground located in the private sector, which may be due to the use of fertilizers. The highest concentrations of petroleum products are typical for playground located along roads with heavy traffic – the playground on the territory of an institution and apartment buildings. pH level in the stormwater runoff from the sites of apartment buildings and the institution is characterized as slightly alkaline. The methods of bioindication and field observations have proven that polluted stormwater has a negative impact on plant development, which, as a result, affects the protective functions of green spaces.
Ecological assessment of stormwater chemical composition runoff from playgrounds in Kharkiv
Keywords: забруднення території; екологічна безпека; дощові стічні води; ігрові майданчики; поверхневий стік; урбанізована територія; хімічний аналіз; озеленення; біоіндикація; surface runof; stormwater runof; urbanized area; playground; chemical analysis; environmental safety; greening; bioindication