Аналіз стану діяльності промислових підприємств України - Назарова, Тетяна Юріївна (Харківський національний економічний університет ім. Семена Кузнеця, 2016)
Метою статті є висвітлення сучасного стану промислових підприємств України на внутрішньому ринку та виявлення основних проблем функціонування. Проведено аналіз стану галузі промисловості за 2013-2015 рр. в Україні. Розглянуто існуючі тенденції розвитку в умовах кризи, а також причини, що стримують розвиток промислової галузі в Україні. Проведено порівняльний аналіз фінансово-господарського стану промислових підприємств, визначено індикатори стану, які використовують для побудови інтегральних індексів, що характеризують рівень розвитку, конкурентоспроможності та фінансово-економічної безпеки підприємств. Отримано рейтинг регіонів на основі інтегрального індикатора, який характеризує рівень розвитку промислових підприємств, а також їх умовну класифікацію. Надано пропозиції щодо покращення становища підприємств промисловості України за рахунок розробки механізму керованого розвитку, який дозволить суттєво підвищити конкурентоспроможність українських промислових підприємств при інтеграції у світову економічну систему.

The article is aimed at highlighting the current status of the industrial enterprises of Ukraine in the internal market, and identifying the major problems of functioning. An analysis of the Ukrainian industry for the 2013-2015 time-frame has been carried out. The current development trends in the context of crisis, as well as the reasons that hinder development of the Ukrainian industry have been considered. A comparative analysis of the financial-economic status of the industrial enterprises has been done, the indicators of status have been determined, which are used to build the integral indices, characterizing the level of development, competitiveness and financial-economic security of enterprises. A rating of regions on the basis of the integral indicator, characterizing the level of development of industrial enterprises, as well as their conditional classification, has been received. Suggestions have been proposed as to improving the situation of the industrial enterprises in Ukraine at the expense of developing a mechanism for managed development, which will significantly improve the competitiveness of Ukrainian industrial enterprises in their integrating into the global economic system.
An analysis of activities by the industrial enterprises in Ukraine
Keywords: промисловість; конкурентоспроможність; стан фінансово-господарський; інтеграція економічна; industry; competitiveness; financial-economic status