Лабейко, Марина Анатоліївна2021-03-312021-03-312021Лабейко М. А. Технологія одержання і використання природних антиоксидантів із вторинних продуктів олієжирових виробництв [Електронний ресурс] : автореф. дис. ... канд. техн. наук : спец. 05.18.06 / Марина Анатоліївна Лабейко ; [наук. керівник Гладкий Ф. Ф.] ; Нац. техн. ун-т "Харків. політехн. ін-т". – Харків, 2021. – 21 с. – Бібліогр.: с. 16-19. – укр.https://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/51883Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.06 – технологія жирів, ефірних масел і парфумерно-косметичних продуктів. – Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", Харків, 2021. Дисертацію присвячено науковому обґрунтуванню та розробці технології отримання хлорогенової кислоти із соняшникового шроту. Удосконалено метод кількісного визначення (метод титрування перманганатом калію) хлорогенової кислоти: в частині екстрагування із соняшникового шроту (готування проб) – шляхом визначення раціональних параметрів процесу (концентрація етилового спирту, гідромодуль в системі "шрот-екстрагент", тривалість екстрагування) з одержанням математичних моделей, та в частині титрування – шляхом визначення кількості хлорогенової кислоти по аналогії з методом визначення таніну в чаї. Досліджено ефективність ряду розчинників щодо екстрагування хлорогенової кислоти із соняшникового шроту. Експериментально та за допомогою математичного моделювання встановлено залежність ступеня вилучення хлорогенової кислоти із соняшникового шроту від параметрів екстрагування: гідромодулю в системі "шрот-екстрагент" та тривалості екстрагування. Визначено залежність ступеня екстрагування хлорогенової кислоти із соняшникового шроту від способу екстрагування. Одержано нові наукові дані щодо впливу умов очищення спиртового екстракту хлорогенової кислоти на вихід кінцевого кристалічного продукту. Проведено ідентифікацію отриманого продукту за допомогою методів диференційної скануючої калориметрії, інфрачервоної спектроскопії та високоефективної рідинної хроматографії. Визначено антиоксидантні властивості хлорогенової кислоти у складі основи майонезу – модельної суміші "вода-олія соняшникова". Доведено можливість використання хлорогенової кислоти як консерванту у складі емульсійного продукту – майонезу. Розроблено технологічну схему одержання хлорогенової кислоти із соняшникового шроту. Проведено економічні розрахунки щодо собівартості отриманого антиоксиданту. Розроблено проект технічних умов щодо хлорогенової кислоти, отриманої із соняшникового шроту.Thesis for a candidate of technical sciences degree, specialty 05.18.06 – technology of fats, essential oils and perfumery and cosmetic products. – National Technical University «Kharkiv Polytechnic Institute», Kharkiv, 2021. The dissertation is devoted to the scientific substantiation and development of the technology of obtaining chlorogenic acid from sunflower meal. The method of quantitative determination (potassium permanganate titration method) of chlorogenic acid has been improved: in terms of extraction from sunflower meal (sample preparation) – by determining rational process parameters (concentration of ethyl alcohol, hydromodule in «meal-extractant» system, extraction duration of mathematical models), and in terms of titration – by determining the amount of chlorogenic acid by analogy with the method of determining tannin in tea. The efficiency of a number of solvents in the extraction of chlorogenic acid from sunflower meal has been studied. The dependence of the degree of extraction of chlorogenic acid from sunflower meal on the extraction parameters: the hydromodule in the «meal-extractant» system and the duration of extraction was established experimentally and with the help of mathematical modeling. The dependence of the degree of extraction of chlorogenic acid from sunflower meal on the extraction method was determined. New scientific data on the influence of conditions of purification of alcohol extract of chlorogenic acid on the yield of the final crystalline product are obtained. The obtained product was identified using the methods of differential scanning calorimetry, infrared spectroscopy and high performance liquid chromatography. The antioxidant properties of chlorogenic acid in the composition of mayonnaise base – model mixture «water-sunflower oil» were determined. The possibility of using chlorogenic acid as a preservative in the composition of the emulsion product – mayonnaise. A technological scheme for obtaining chlorogenic acid from sunflower meal has been developed. Economic calculations on the cost of the obtained antioxidant were performed. The project of technological conditions concerning the chlorogenic acid received from sunflower meal is developed.ukавтореферат дисертаціїсоняшниковий шротхлорогенова кислотаприродний антиоксидантпроцес екстрагуванняраціональні параметриметоди ідентифікаціїsunflower mealchlorogenic acidnatural antioxidantextraction processrational parametersidentification methodsТехнологія одержання і використання природних антиоксидантів із вторинних продуктів олієжирових виробництвTechnology of obtaining and using of natural antioxidants from by-products of oil and fat productionThesis665.117:66.061