Технологія виготовлення клінкерних керамічних виробів на основі відходів вуглевидобування - Федоренко, Олена Юріївна (Украинский государственный научно-технический центр "Энергосталь", 2009)
Запропоновано технологію виготовлення клінкерних керамічних виробів для потреб будівельної індустрії, що базується на комплексному підході, який поєднує принципи раціонального використання природних ресурсів і забезпечення екологічної безпеки та дозволяє одночасно отримати корисний продукт та утилізувати відходи вуглевидобування.

The technology of ceramic clinker making for build industry is described. The offered technology based on complex approach, which realizes the principles of natural resources rational use and provides ecological safety. It simulaneously enables obtaining useful product and utilizing coal mining wastes.
Keywords: клінкерні будівельні вироби; технологічні параметри; термообробка; оптимізація