Теоретичні підходи до визначення поняття "фінансові результати" - Мардус, Наталія Юріївна; Чернишова, Еліана Олександрівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2021)
У статті розглянуто різні підходи економістів й основні нормативно-правові документи які трактують поняття «фінансових результатів». В умовах посилення конкуренції бухгалтерський облік виступає однією з основних функцій управління господарською діяльністю підприємства, що зумовлює необхідність розвитку інформаційної системи, удосконалення її організаційної структури. Доведено, що метою обліку фінансових результатів підприємства є спостереження, ідентифікація, реєстрація, обробка, інтерпретація та передача інформації зовнішнім та внутрішнім користувачам. Виявлено, що безперервний кругообіг коштів, який здійснюється у вигляді витрат ресурсів і одержання доходів, їхнього розподілу та використання виступає ціллю більшості підприємств мінімізувати витрати та максимізувати доходи. Визначено, що промисловий сектор є одним із провідних секторів економіки та характеризується складністю технологічних процесів, орієнтацією на задоволення потреб населення. З’ясовано, що прибутковість промислових підприємств є неоднозначною протягом останніх років (у 2020 році кількість прибуткових підприємств – 71 %; збиткових – 29%). Тому облік прибутку постає як найважливіший показник фінансових результатів. Доведено, що доходи та витрати виступають взаємопов’язаними чинниками утворення прибутку підприємства та на основі їх даних визначають фінансовий стан і платоспроможність, ефективність використання матеріальних і фінансових ресурсів підприємства. Сформовано власне розуміння поняття фінанових результатів. Встановлено, що існують недосліджені питання. Аналіз показав, що підходи до визначення терміну в літературі українських науковців та нормативних документів «фінансовий результат» є неоднозначними. Зроблено висновки, що проблема у цій сфері потребують дослідження у майбутньому й є необхідність постійного розвитку та удосконалення українського законодавства. Важливим питанням при удосконаленні чинних державних документів є конкретизація та деталізація понять та термінів, розробка єдиного методичного інструментарію для суб’єктів господарювання.

The article discusses various approaches and basic regulatory documents that interpret the concept of "financial results". In the context of increased competition, accounting is one of the main functions of managing the economic activities of an enterprise, which leads to the need to develop an information system, improve its organizational structure. It has been proven that the purpose of accounting for the financial results of an enterprise is observation, identification, registration, processing, interpretation and transmission of information to external and internal users. It was revealed that the continuous circulation of funds, carried out through the expenditure of resources and the receipt of income, their distribution and use, is the goal of most enterprises to minimize costs and maximize income. It was determined that the industrial sector is one of the leading sectors of the economy and is characterized by the complexity of technological processes, focus on meeting the needs of the population. It was found that the profitability of industrial enterprises has been ambiguous in recent years (in 2020, the number of profitable enterprises – 71%; unprofitable – 29%). Therefore, profit accounting is the most important indicator of financial results. It is proved that income and expenses are interrelated factors in the formation of the enterprise's profit and on the basis of their data determine the financial condition and solvency, the efficiency of using the material and financial resources of the enterprise. Own understanding of the concept of financial results has been formed. It has been established that there are unexplored questions. The analysis showed that the approaches to the definition of the term in the literature of Ukrainian scientists and regulatory documents "financial result" are ambiguous. It is concluded that the problem in this area needs to be investigated in the future and there is a need for constant development and improvement of Ukrainian legislation. An important issue in improving the current state documents is the specification and detailing of concepts and terms, the development of a unified methodological toolkit for business entities.
Theoretical approaches to defining the concept of "financial results"
Keywords: облік; дохід; витати; фінансовий результат; промисловість; правове регулювання; accounting; income; costs; financial results; industry; legal regulation