Компаративний аналіз ролі міжнародного права та правового забезпечення в інтеграційних процесах - Синіговець, Ольга Миколаївна; Петриченко, Ольга Володимирівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Дана робота сфокусована на розкритті таких основоположних та фундаментальних елементів міжнародних економічних відносин як інтеграційні процеси та правові норми, як інструмент врегулювання міжнародних зв’язків. Загальна мета наукової статті полягає в розкритті тісного взаємозв’язку між інтеграційними процесами сучасного світового економіко-політичного поля взаємодії та міжнародних правових норм, правил і принципів, які виступають інструментами регулювання відносин не тільки в політичному аспекті, але також однозначно і в рамках торгівельних угод. Головною ідеєю статті є неможливість існування та безпосереднього функціонування будь-якої міжнародної взаємодії чи як наслідок організаційної моделі без застосування контролю та чіткого правового упорядкування. Якщо більш детально розглядати саме зв’язок між інтеграційними процесами та міжнародним правом, то можна помітити що перш за все міжнародні правила та норми слугують юридичною основою для створення та функціонування інтеграційних об’єднань. Такий вплив міжнародного права проявляється в укладанні міжнародних угод, конвенцій, договорів та декларацій, які визначають правові засади та обов’язки країн-учасниць. Також одним з важливих аспектів впливу міжнародного права на інтегрування держав є його механізми повного врегулювання конфліктів між країнами, шляхом проведення незалежних зборів задля чесного та правомірного вирішення питань. Не менш істотним є захист прав і свобод, який відтворюється інтеграційним угрупуваннями на світовому рівні, за допомогою конвенцій та правових норм, що встановлюються інтеграційним агентами. Але все ж таки сучасна система регулювання міжнародних економічних процесів в рамках інтеграції потребує значних змін та загальної модернізації технології впливу. Рекомендації розвитку форм міжнародної економічної інтеграції визначені на основі порівняльного їх дослідження, з використанням логічних методів, аксіологічного, герменевтичного, феноменологічного підходів; діалектичного і синергетичного підходів, методів узагальнення і абстрагування, структурного аналізу і моделювання і направлені на створення передумов розвитку форм економічної інтеграції в Україні.

The article is focused on the disclosure of such fundamental and basic elements of international economic relations as integration processes and legal norms as an instrument of regulation of international relations. The general purpose of the article is to reveal the close relationship between integration processes of the modern global economic and political field of interaction and international legal norms, rules and principles that serve as instruments of regulation of relations not only in the political aspect, but also unambiguously within the framework of trade agreements. The main idea of the article is the impossibility of existence and direct functioning of any international interaction or, as a result, organizational model without the use of control and clear legal regulation. If we take a closer look at the relationship between integration processes and international law, we can see that, first of all, international rules and norms serve as a legal basis for the creation and functioning of integration associations. This influence of international law is manifested in the conclusion of international agreements, conventions, treaties and declarations that define the legal framework and the obligations of member states. Another important aspect of the impact of international law on the integration of states is its mechanisms for the complete settlement of conflicts between countries, through independent meetings to resolve issues fairly and legally. No less important is the protection of rights and freedoms, which is reproduced by integration groups at the global level, through conventions and legal norms established by integration agents. Nevertheless, the current system of regulation of international economic processes within the framework of integration requires significant changes and general modernization of the technology of influence. The recommendations for the development of forms of international economic integration are determined on the basis of their comparative study, using logical methods, axiological, hermeneutic, phenomenological approaches; dialectical and synergistic approaches, methods of generalization and abstraction, structural analysis and modeling, and are aimed at creating conditions for the development of forms of economic integration in Ukraine.
Comparative analysis of the role of international law and legal support in integration processes
Keywords: міжнародна правова система; міжнародна економічна інтеграція; глобалізація; міжнародні економічні відносини; інтенсифікація міжнародних зв’язків; international economic integration; international legal system; international law; globalization