Кінетика абсорбції оксидів сірки з топкових газів лужними виробничими стоками - Цейтлін, Мусій Абрамович; Райко, Валентина Федорівна (Одеська національна академія харчових технологій, 2016)
Вивчено кінетику процесу абсорбції діоксиду сірки відходом содового виробництва дистилерною рідиною з використанням у якості контактного елементу дірчастій протитечійної (провальній) тарілки. Зокрема досліджено вплив парціального тиску діоксиду сірки, концентрації шламу у абсорбенті та температури на швидкість абсорбції. Було знайдено, що пряма пропорційність між швидкістю абсорбції і середньологарифмічним парціальним тиском SО2 існує лише за умови, що останній не перевищує 100 Па. При подальшому зростанні парціального тиску характер залежності дещо змінюється. За умов парціального тиску більш ніж 130 Па вона також може бути представлена прямою лінією, але такою, що не проходить крізь початок координат. Показано, що у результаті збільшенні парціального тиску SO2 у газі контроль над швидкістю абсорбції переходить від газової плівки на поверхні розділу газ рідина до розчинення кальцієвої складової шламу. Отримано рівняння для розрахунку кінетичного коефіцієнту абсорбції.

The kinetics of the process of absorption of sulfur dioxide by the waste of soda production by the use of distiller fluid was studied using a holey counterflow (wash) plate as a contact element. In particular, the effect of partial pressure of sulfur dioxide, the concentration of sludge in the absorbent and temperature on the absorption rate was investigated. It has been found that direct proportionality between the absorption rate and the logarithmic partial pressure of CO2 exists only under the condition that the latter does not exceed 100 Pa. As the partial pressure increases, the nature of the dependence changes somewhat. Under partial pressures of more than 130 Pa, it can also be represented by a straight line, but one that does not pass through the origin. It is shown that as a result of increasing the partial pressure of SO2 in the gas, the control over the absorption rate passes from the gas film on the gas-liquid interface to the dissolution of the calcium component of the sludge. An equation was obtained to calculate the kinetic absorption coefficient.
Kinetics of absorption of sulfur oxides from flue gases by alkaline runoff
Keywords: кінетика абсорбції; діоксид сірки; відходи содового виробництва; дистилерна рідина