Натурні випробування крутної жорсткості станин важких токарних верстатів - Ковальов, Віктор Дмитрович; Антоненко, Я. С.; Виганяйло, Богдан Юрійович (НТУ "ХПІ", 2017)
Проведено дослідження крутної жорсткості станин важких токарних верстатів на натурних зразках. Об’єкти досліджень - литі чугунні станини важких токарних верстатів 1А665, 1А670, зварні сталеві станини глибокорозточувального верстата КЖ1910 з товщиною вертикальних стінок δ =12, 16, 18 мм, зварна експериментальна станина верстата токарного типу. Отримано результати питомої крутної податливості досліджуваних станин. Надано рекомендації щодо проектування та модернізації станин важких токарних верстатів.

The researches of twisting stiffness of the stands of heavy lathes on the natural samples have been conducted. The objects of research are cast-iron stands of heavy lathes 1А665, 1А670, welded steel stands of deep-cutting machine КЖ1910 with thickness of vertical walls δ = 12, 16, 18 mm, welded experimental frame of machine-tools of turning type. The results of specific twisting pliability of the studied frames were obtained. The recommendations for designing and upgrading the stands of heavy lathes were given.
Full-scale tests of the stiffening rigidity of heavy-duty lathe lathes
Keywords: металорізальне обладнання; натурні зразки; обертальний момент; питома крутна податливість; heavy lathes; stands; natural samples; torque; specific twisting pliability