Забезпечення техногенної безпеки у сфері відновлюваної енергетики - Твердохлєбова, Наталя Євгеніївна; Семенов, Євгеній Олександрович (Донецький національний технічний університет, 2024)
Мета: розробка пропозицій щодо забезпечення безпеки у вітроенергетичному секторі та практичних рекомендацій з організації роботи працівників для запобігання виникнення нещасних випадків. Методика: матеріали, наведені у статті, є наслідком використання спеціальних методів досліджень – збору, узагальнення інформації, критичного аналізу та прогнозування. Результати: проведені дослідження продемонстрували, що вітрова енергія вважається одним із найбільш надійних відновлюваних джерел для збільшення виробництва енергії у світі. Але є ризики, які необхідно враховувати при будівництві та обслуговуванні офшорних вітрових електростанцій в Україні для забезпечення максимально безпечних умов праці робітників. Проведений аналіз причин нещасних випадків на офшорних вітроелектростанціях. Сформульовано основні принципи забезпечення техногенної безпеки в сфері відновлюваної енергетики. Запропоновано практичні рекомендації щодо забезпечення безпеки праці робітників галузі вітроенергетики. Наукова новизна: вітроенергетична мережа України поки що знаходиться на стадії формування і стикається з нестачею гнучкості енергетичної системи, а технології вітряних турбін та їх складових перебувають на початковому етапі розвитку. Проведене наукове обґрунтування розвитку офшорної вітроенергетики в Україні з урахуванням досвіду світових країн по експлуатації установок, заходів ліквідації аварій на початковому етапі виникнення, впровадження заходів для усунення та попередження нещасних випадків і уникнення повторень порушень. Вкрай важливими є нормативно-правове регулювання офшорних вітроелектростанцій, розробка та дотримання суворих стандартів безпеки при проектуванні, будівництві та експлуатації офшорних ВЕС, здійснення навчання і підготовки працівників цієї галузі. Практичне значення: запропоновані пропозиції дозволять підвищити рівень безпеки праці та знизити ступінь ризику виникнення нещасних випадків робітників у вітроенергетичному секторі. Використання досвіду впровадження системного підходу та принципів управління складними процесами у забезпеченні безпеки на офшорних вітроелектростанціях світових країн дозволить визначити найважливіші ризики та сконцентрувати зусилля саме на їх уникнення, попередження чи зменшення при плануванні, будівництві та експлуатації офшорних вітроелектростанцій в українських територіальних морях.

Purpose: to develop proposals for ensuring industrial safety in the wind energy sector and practical recommendations for organising the work of employees to prevent accidents. Methods: the materials presented in the article are the result of using special research methods - methods of collecting, summarising information, critical analysis and forecasting. Results: the research has shown that wind energy is considered one of the most reliable sources for increasing renewable energy production in the world. However, there are risks that need to be taken into account during the construction and maintenance of offshore wind farms in Ukraine to ensure the safest possible working conditions for workers. The article the causes of accidents at offshore wind farms. The basic principles of ensuring technological safety in the field of renewable energy are formulated. Practical recommendations for ensuring the safety analyses y of workers in the wind energy industry are proposed. Scientific novelty: Ukraine's wind energy network faces a lack of flexibility in the energy system. A scientific justification for the development of offshore wind energy in Ukraine was carried out, taking into account the experience of world countries in the operation of installations, measures to eliminate accidents at the stage of occurrence, the implementation of measures to eliminate and prevent accidents and avoid recurrence of violations. The need for regulatory and legal regulation of offshore wind farms is extremely important. Practical significance: the proposals will improve the level of labour safety and reduce the risk of accidents in the wind energy sector. The use of the experience of implementing a systematic approach and principles of managing complex processes in ensuring safety at offshore wind farms in the world will allow identifying the most important risks and focus efforts on their avoidance, prevention or reduction during the construction and operation of offshore wind farms in Ukrainian territorial seas.
Ensuring technogenic safety in the field of renewable energy
Keywords: техногенна безпека; вітроенергетика; офшорні вітроелектростанції; ризик; нещасний випадок; technogenic safety; wind energy; offshore wind farms; risk; accident