Роль фахових видань у розвитку і популяризації знань - Білецький, Володимир Стефанович (Донецький державний аграрний університет, 2003)
У назві нашого повідомлення, на перший погляд, приховане певне протиріччя, контроверза. І стосується воно понять "фаховість" та "популяризація". Дійсно, фахові видання, в сучасному їх розумінні – то спеціальні наукові видання – періодичні, монографічні тощо, в яких можуть публікуватися результати дисертаційних робіт. Їм притаманні специфічні ознаки – наукова новизна, спеціальна термінологія, аналітичний, академічний стиль викладу без його спрощення (популяризації). Популяризація ж – то виклад знання в доступній, дохідливій формі, поширення серед народних мас надбань вітчизняної та світової культури, пропаганда знань. Отже, так як власне фахова праця, не може бути спрощена задля її доступності для широкого загалу, то й функцію популяризації фахові видання не можуть і не повинні виконувати – це область інших – науково-популярних видань. Так видається на перший погляд і важко що закинути саме такій логіці. Разом з тим, реалії сучасного періоду розвитку науки, в першу чергу в гуманітарній галузі, мають декілька специфічних особливостей.
Keywords: навчальний процес; електронні документи; наукові дослідження; Volks-sciense; журнали