"Quality by design" in liposomal drugs creation - Krasnopolsky, Yu. M.; Pylypenko, D. M. (Національна академія наук України, 2020)
Nanobiotechnological preparations creation is one of the promising areas of modern pharmacy, since it allows creating products of a qualitatively new level. The procedure development, based on an understanding of the product characteristics and the technological process, confirmed by reliable scientific data. The article is devoted to the pharmaceutical development of liposomal drugs. On the basis of our own experience in the development of liposomal medicinal forms, as well as on the basis of literature data, the main components in their composition were detected and these components impact on the quality indicators of liposomes were studied. Individual lipids function in nanoparticle membrane and their interaction, which determines the stability both in the technological process and upon storage of the product, were considered. The advantages and disadvantages of cholesterol incorporation into liposomes with hydrophilic and hydrophobic active pharmaceutical ingredients were described. Cryoprotectors and buffer systems role in ensuring nanopreparation stability is discussed.

Створення нанобіотехнологічних препаратів є одним з перспективних напрямів сучасної фамації, оскільки дає змогу створювати продукти якісно нового рівня. Стратегія «Quality by Design» передбачає системний підхід до фармацевтичної розробки, що грунтується на розумінні особливостей продукту і процесу його отримання, підтверджених надійними науковими даними. Статтю присвячено фармацевтичній розробці ліпосомних лікарських препаратів. На основі власного досвіду, а також даних літератури з розробки ліпосомних лікарських форм визначено основні компоненти, що входять до їхнього складу, і встановлено вплив кожного з них на показники якості ліпосом. Розглянуто роль окремих ліпідів мембрани наночастинок, їх взаємодію, що визначає стабільність як у процесі технології, так і під час зберігання готового препарату. Описано переваги і недоліки введення холестеролу до складу ліпосом з гідрофільними та гідрофобними активними фармацевтичними інгредієнтами. Обговорюється роль кріопротекторів і буферних систем у забезпеченні стабільності нанопрепарату.
"Quality by design" при створенні ліпосомальних лікарських препаратів
Keywords: liposomes; phospholipids; cholesterol; cryoprotector; buffer system; ліпосоми; фосфоліпіди; холестерол; кріопротектор; буферна система