Вивчення історії, оцінка напрямків і прогнозування розвитку технологій - Корнієнко, О. М.; Жадкевич, О. М. (НТУ "ХПІ", 2008)
Показано, яку роль в історії людства відіграє техніка, що є невід′ємною частиною побуту і фундаментом цивілізації. Відзначається значення вивчення історії техніки для прогнозування розвитку окремих галузей. Доводиться, що при історико-ретроспективномуаналізі необхідно точно встановити суттєві ознаки винаходу і прослідкувати динаміку розвитку кожної ознаки.

Engineering has a tremendous role in modern human history, being an indispensable part of every day life and foundation of civilization. The importance of studying the history of engineering for forecasting the development of individual industries is noted. The retrospective historical analysis should precisely determine the essential features of the invention and trace the dynamics of development of each feature.
Keywords: історія техніки; інновації; фундаментальні дослідження; наукові пошуки; вдосконалення; науково-технічні досягнення