Технології Індустрії 4.0 в складській логістиці: інноваційні рішення та ефекти впровадження - Білоцерківський, Олександр Борисович; Гудименко, Вячеслав Павлович; Христофорова, Олена Миколаївна (Громадська наукова організація "Всеукраїнська асамблея докторів наук з державного управління", 2025)
У статті досліджено вплив технологій Індустрії 4.0 на трансформацію складської логістики та обґрунтовано доцільність впровадження інноваційних цифрових рішень у логістичні процеси підприємств. Розкрито ключові інструменти цифровізації, зокрема Інтернет речей (IoT), хмарні обчислення, аналітику великих даних, кіберфізичні системи, передову робототехніку, цифрові двійники, доповнену та віртуальну реальність, блокчейн і 3D-друк. Проаналізовано їхню функціональність, напрями використання, приклади впровадження та переваги для підвищення ефективності складських операцій, гнучкості управління запасами та адаптивності логістичних ланцюгів до змін попиту й ринкових умов. Окрему увагу приділено аналізу позитивних ефектів цифрової трансформації: зниження витрат, мінімізації помилок, підвищення точності, швидкості та прозорості логістичних процесів. Впровадження цифрових технологій дозволяє досягти високого рівня автоматизації, підвищити стійкість до зовнішніх ризиків і забезпечити прозорість усіх етапів логістичного циклу. Це створює основу для формування адаптивної, інтелектуальної та клієнтоорієнтованої логістичної системи. Наведено приклади успішного використання інноваційних технологій провідними компаніями у сфері логістики. Водночас у статті ідентифіковано низку бар’єрів, що стримують широке впровадження Індустрії 4.0 у складську логістику, зокрема дефіцит кваліфікованих кадрів, недостатню інфраструктурну готовність та відсутність уніфікованих стандартів кібербезпеки. Автори наголошують на необхідності стратегічного бачення цифровізації, розробки нормативного підґрунтя, інвестиційної підтримки та міждисциплінарної співпраці як передумов формування ефективної логістики 4.0. Представлені результати можуть бути корисними для науковців, практиків, а також управлінців, зацікавлених у модернізації логістичної діяльності відповідно до викликів цифрової економіки. The article explores the impact of Industry 4.0 technologies on warehouse logistics transformation and emphasises the importance of implementing innovative digital solutions in logistics operations. It highlights key digitalisation tools, such as the Internet of Things (IoT), cloud computing, big data analytics, cyber-physical systems, advanced robotics, digital twins, augmented and virtual reality, blockchain and 3D printing. It analyses their functionality, application areas, implementation cases and the advantages they offer in terms of improving operational efficiency, inventory management flexibility and the adaptability of supply chains to market dynamics. Particular focus is placed on the positive effects of digital transformation, including cost reduction, minimisation of errors, and increased speed, accuracy, and transparency of logistics processes. Implementing digital technologies enables a high degree of automation, enhances resilience to external risks and ensures end-to-end visibility throughout the logistics cycle. This creates a foundation for developing adaptive, intelligent and customer-oriented logistics systems. The article also presents real-world examples of the adoption of innovative technology by leading logistics companies. However, several barriers to the widespread implementation of Industry 4.0 in warehouse logistics are also identified, including a shortage of skilled personnel, insufficient infrastructure readiness, and a lack of unified cybersecurity standards. The authors emphasise the need for strategic digitalisation vision, regulatory development, investment support and interdisciplinary cooperation as prerequisites for building effective Logistics 4.0 systems. These findings will be valuable for researchers, practitioners and managers interested in modernising logistics activities in the context of the digital economy.
Keywords: складська логістика; Індустрія 4.0; Інтернет речей (IoT); цифрові технології; хмарні обчислення; аналітика великих даних; роботизація; цифрові двійники; блокчейн; warehouse logistics; Industry 4.0; Internet of Things (IoT); digital technologies; cloud computing; big data analytics; robotics; digital twins; blockchain