Обґрунтування структури системи моніторингу та контролінгу на агропідприємстві - Носач, Наталія Михайлівна; Єгіозар'ян, Артур Генріхович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Статтю присвячено обґрунтуванню структури системи моніторингу та контролінгу на агропідприємстві. Метою дослідження є розробка теоретико-методичних засад і практичних рекомендацій щодо створення та впровадження ефективної системи моніторингу і контролінгу на підприємствах, зокрема в агропромисловому секторі, з урахуванням специфіки їхньої діяльності, сучасних умов ринкового середовища та вимог до сталого розвитку. В дослідженні представлено засади інтеграції моніторингу і контролінгу у загальну систему управління підприємством. Проведене дослідження підтвердило ефективність моніторингу і контролінгу як інструментів підвищення продуктивності, стабільності та інвестиційної привабливості підприємств. Зроблено висновок про необхідність впровадження таких систем для досягнення стратегічних цілей і забезпечення довгострокового розвитку.

The article is devoted to justifying the structure of the monitoring and controlling system at an agricultural enterprise. The study aims to develop theoretical and methodological foundations and practical recommendations for creating and implementing an effective monitoring and controlling system at enterprises, particularly in the agro-industrial sector, considering the specifics of their activities, modern market environment conditions, and sustainable development requirements. The study presents the principles of integrating monitoring and controlling into the overall enterprise management system. The study confirmed the effectiveness of monitoring and controlling as tools for improving enterprises' productivity, stability, and investment attractiveness. The conclusion is drawn on the necessity of implementing such systems to achieve strategic goals and ensure long-term development.
Justification of the structure of the monitoring and controlling system at an agricultural enterprise
Keywords: системи моніторингу; контролінг; агропідприємства; системи управління; ефективність підприємства; controlling; monitoring; agricultural enterprises; management systems; enterprise efficiency