Методичні вказівки до виконання лабораторних занять з навчальної дисципліни "Аналітичний контроль і стандартизація продуктів біотехнології" - Звягінцева, Оксана Вікторівна; Бєлих, Ірина Анатоліївна; Самойленко, Сергій Іванович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Основна мета методичних вказівок до лабораторних робіт – закріпити знання, отримані при вивченні теоретичного курсу, оволодіти загальними методами контролю продуктів харчової та фармацевтичної біотехнології, а також вивчити методи контролю харчової сировини. Виконуючи лабораторні роботи, необхідно вивчити хімічні, фізико-хімічні, фізичні та органолептичні методи визначення складу та якості сировини і товарної продукції, у разі потреби дати оцінку їх якості. В методичних вказівках до лабораторних робіт описані роботи, що знайомлять студентів з виробництвом окремих продуктів з одночасним дослідженням одного із процесів. Деякі із цих робіт в зв’язку з довго тривалістю їх проведення за відсутності необхідного обладнання можуть бути перенесені у виробництво або в якості індивідуальних завдань видані студентам на період виробничої практики. Також під час проведення лабораторних робіт відбувається ознайомленням студентів з оцінкою якості сировини, що надходить і готової продукції, з нормативно-технічною документацією. Методичні вказівки містять 2 розділи: 1) Оцінка якості сировини та готової продукції промислової біотехнології; 2) Аналітичний контроль продукції фармацевтичної біотехнології. Основна мета методичних вказівок полягає в тому, щоб допомогти студентам систематизувати теоретичний матеріал та набути практичних навичок і вмінь, навчитись працювати в умовах діючого підприємства та знаходити вузькі місця, дотримуючись правил техніки безпеки.
Keywords: методичні вказівки; лабораторна робота; біотехнологія; аналітичний контроль; стандартизація продуктів; біоінженерія