Ємнісний накопичувальний пристрій у контурі збудження синхронної машини для форсування та гасіння поля - Слободенюк, Дмитро Володимирович; Бялобржеський, Олексій Володимирович (НТУ "ХПІ", 2015)
В роботі проаналізовано існуючі силові схеми регулювання струму збудження синхронних двигунів. Розглянуто питання використання накопичувального пристрою в контурі обмотки збудження, на підставі чого запропоновано структуру системи керування динамічними режимами збудження синхронного двигуна, що дозволяє підтримувати заданий струм збудження синхронного двигуна певний період часу, за рахунок енергії конденсатора, введеної в контур збудження транзисторним перетворювачем.

This paper analyzes the existing loading patterns of regulating exciting current of the synchronous motors. The authors study the issues of applying the storage device in the circuit coil and suggest the structure of the system of controlling dynamic modes of exciting synchronous motor which allows maintaining the specified synchronous motor exciting circuit during a certain period of time due to the capacitor energy introduced into the exciting circuit by a transistor converter. A mathematical model of the suggested device has been developed. There have been received diagrams of the transient process by modeling dynamic modes.
The capacitive storage device in the circuit of synchronous motor excitation for the field forcing and discharge
Keywords: синхронний двигун; автоматичне регулювання збудження; релейне керування; транзисторний перетворювач; synchronous motor; relay control; transistor converter; storage condenser