Моделювання системи сушіння за допомогою нейронного регулятора - Гапон, Анатолій Іванович; Денисенко, Микола Анатолійович; Зуєв, Андрій Олександрович; Євсіна, Наталя Олександрівна (Національний університет "Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка", 2022)
Розглянуто процес сушіння деревини в якості основного капілярно-пористого матеріалу. Метою статті є розгляд метода оптимізації процесів сушіння капілярно-пористих матеріалів, у тому числі сушіння деревини та проведення моделювання температури у середині матеріалу за допомогою нейронного регулятора. Було визначено математичну модель об'єкта управління як камеру періодичної дії, яка є найбільш сприятлива для використання в лісозаготівельних підприємствах та як ту, що має гарні економічні показники. Проведено аналіз існуючих технічних рішень за даною тематикою. Показані налаштування та процедура ідентифікації нейронного регулятора що викори-стовується в даній задачі. Розглянуто моделювання оптимальної температури від 0 до 100 градусів Цельсія. За ре-зультатами дослідження показано, що наведений метод застосовується до різних класів керованих процесів.
Simulation of a drying system using a neural controller
The process of wood drying as the main capillary-porous material is considered. The research purpose is to consider the method of optimizing the drying processes of capillary-porous materials, including wood drying and modeling the temperature in the middle of the material using a neural controller. The mathematical model of the control object was defined as a batch camera, which is the most favorable for use in logging companies and as one that has good economic performance. An analysis was made of existing technical solutions on this topic. The settings and identification procedure of the neural controller used in this task are shown. Modeling of the optimal temperature from 0 to 100 degrees of Celsius is considered. According to the results of the study it is shown that this method is applied to different classes of controlled processes.
Keywords: сушильна камера; капілярно-пористі матеріали; нейронний регулятор; система управління; математичні моделі; об'єкт управління; drying chamber; capillary-porous materials; neural controller; control system; mathematical model; control object