Роль ціннісних орієнтирів у формуванні професійного іміджу майбутнього фахівця освітніх, педагогічних наук у закладах вищої освіти в умовах воєнного стану - Грень, Лариса Миколаївна; Курбанова, Малохат Шеріпбаєвна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
Стаття присвячена розкриттю ціннісних орієнтирів професорсько-викладацького складу закладів вищої освіти та їхньої ролі у формуванні професійного іміджу майбутнього фахівця освітніх, педагогічних наук в умовах воєнного стану; розкрито такі дефініції, як “професійний імідж майбутнього фахівця освітніх, педагогічних наук”, “цінність”, “ціннісна система особистості”, “педагогічні цінності”, “професійні цінності”; визначено ціннісні орієнтири, притаманні педагогу під час воєнного стану: життєві (здоров'я, сім'я, добробут, любов і мир, стабільність, креативний індивідуалізм), професійні (компетентність, науковість, об'єктивність, вмотивованість, креативність, критичне мислення), національні (лінгвістична глобалізація, виховання молоді на ідеях миру, людяність і безпека, соціальна відповідальність, ініціативність, патріотизм), духовні цінності українського державотворення (незалежність, демократизм, європейський вибір, права людини, соціальна справедливість, свобода в усіх її проявах); наведено результати анкетування, проведеного серед магістрів спеціальності 232 “Соціальне забезпечення” щодо ранжування ціннісних орієнтирів та їхньої ролі у формуванні іміджу майбутніх фахівців освітніх, педагогічних наук в умовах воєнного стану; доведено вирішальну роль ціннісних орієнтирів професорсько-викладацького складу закладів вищої освіти у їх спрямованості на адаптацію у критичних ситуаціях, уважність до студентів, на формування їх стресостійкості, розвиток духовності, патріотизму.

The article is devoted to revealing the value orientations of the teaching staff of higher education institutions and their role in forming the professional image of the future specialist of educational and pedagogical sciences in the conditions of martial law; such definitions as “professional image of the future specialist of educational and pedagogical sciences”, “value”, “personal value system”, “pedagogical values”, “professional values” are revealed; the value orientations characteristic of a teacher during martial law are defined: vital (health, family, well-being, love and peace, stability, creative individualism), professional (competence, scientific knowledge, objectivity, motivation, creativity, critical thinking), national (linguistic globalization, educating young people on the ideas of peace, humanity and security, social responsibility, initiative, patriotism), spiritual values of Ukrainian state-building (independence, democracy, European choice, human rights, social justice, freedom in all its manifestations); the results of a survey conducted among masters of specialty 232 “Social security” regarding the ranking of value orientations and their role in shaping the image of future specialists in educational and pedagogical sciences in the conditions of martial law are given; the decisive role of the value orientations of the teaching staff of higher education institutions in their focus on adaptation in critical situations, attention to students, the formation of their stress resistance, the development of spirituality, and patriotism has been proven.
The role of value guidelines in the formation of the professional image of the future specialist of educational and pedagogical sciences in institutions of higher education under the conditions of the state of martial
Keywords: ціннісні орієнтири; професійний імідж; професійна діяльність; value orientations; professional image; professional activity