Дослідження біодеградації полімерних композиційних матеріалів на основі термопластичного крохмалю - Неділько, О. П.; Тимченко, К. М.; Мішуров, Дмитро Олексійович (Інститут хімії високомолекулярних сполук НАН України, 2017)
Наведено результати дослідження біодеградації полімерних матеріалів на основі термопластичного крохмалю з різним вмістом монтморилоніту (ММТ) під впливом цвілевих грибів. При виконанні роботи використані стандартні методи визначення фізико-механічних властивостей композитів, інтенсивності розвитку грибів-біодеструкторів на поверхні досліджуваного матеріалу та втрати маси зразків наприкінці експерименту. Виявлено, що найбільшу активність щодо досліджуваних зразків проявляє гриб Aspergillus niger van Tieghem. Показано, що наповнення термопластичного крохмалю ММТ має сенс тільки за ступеня наповнення 1 %. Подальше наповнення ММТ призводить до зниження фізико-механічних властивостей композитів.
Study of biodegradation of polymer thermoplastic starch-derivative composite materials
Keywords: полімерні композиційні матеріали; термопластичний крохмаль; біодеградабельність; гриби-біодеструктори; фізико-механічні властивості; ІЧ-спектри