Методичні вказівки до виконання самостійної роботи з навчальної дисципліни "Облік у зарубіжних країнах" - Фальченко, Олена Олександрівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Методологія бухгалтерського обліку у зарубіжних країнах базується на основоположних концепціях, що лежать в основі відображення в обліку і звітності фінансово-господарської діяльності суб'єкта господарювання, його активів, зобов'язань, капіталу, доходів, витрат та фінансових результатів. Значний вплив на побудову бухгалтерського обліку має середовище, в якому він функціонує. Тому національні та міжнаціональні облікові системи, які історично сформувалися у світі, втілили у собі національні традиції, багатовіковий досвід і менталітет облікових працівників, особливості економічного і політичного розвитку окремих країн чи груп країн, які створили ці системи. Самостійна робота студента – це навчальна діяльність студента, яка планується, виконується за завданням, під методичним керівництвом і контролем викладача, але без його прямої участі. Самостійна робота студента, яка є суттєвим елементом навчального процесу поряд з аудиторним навчанням, набуває великого значення особливо в умовах навчання відповідно вимог до навчального процесу. Самостійна робота формує навички неперервної освіти та самостійної діяльності взагалі, що є необхідним у будь-якій професійній діяльності, виробляє здатність самостійно приймати відповідальні рішення, знаходити оптимальний вихід зі складних ситуацій. Силабусом навчальної дисципліни «Облік у зарубіжних країнах» передбачено виконання самостійної роботи студентів. Під час вивчення запропонованих питань студенти вчаться працювати з літературними джерелами та нормативними актами, узагальнювати та стисло викладати вивчене. Запропоновані форми виконання самостійної роботи сприяють формуванню творчого відношення до навчальної діяльності.
Keywords: методичні вказівки; самостійна робота; облік; оподаткування; бухгалтерський облік; фінансова звітність