Architectural approach to data protection in distributed supply chain management system using blockchain nodes - Zherzherunov, Pavlo Yuriiovych; Shmatko, Olexandr Vitaliiovych (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Dockerised blockchain solution can mitigate the low levels of distributed technology adoption in small and medium enterprises. It can be done via designing and implementing an environment which inherits ease of deployment and scalability of containerized systems with safety and transparency of distributed applications. Practical implementation of a dockerized blockchain solution designed as a demonstrative implementation for existing client–server architecture is described in this paper. This solution uses Docker containers to simplify the setup and deployment of a private blockchain network, a mediator server and a reverse proxy. Implementation of this system on a low scale demonstrates feasibility of integrating blockchain technology into existing business processes without fundamental architectural changes and acknowledges deployment and maintaining challenges that usually accompany distributed systems using private blockchain. Discussed implementation is a demonstration of designed architecture being potentially a reproducible and easily maintainable environment for logging and validating data through an immutable ledger on a smaller scale. Proof of concept successfully validates the core idea. The implementation shows a mediator server intercepting client request, recording them on a private Ethereum blockchain via a JSON-RPC interface, and then forwarding them to the original server. Рішення на основі блокчейну, реалізоване за допомогою Docker, може покращити поточний низький рівень впровадження розподілених технологій у малих та середніх підприємствах. Це можна зробити шляхом проектування та впровадження середовища, яке успадковує простоту розгортання та масштабованість контейнерних систем із безпекою та прозорістю розподілених додатків. У цій статті описано практичне впровадження рішення на основі блокчейну, розробленого як демонстраційну реалізацію для існуючої клієнт–серверної архітектури. Це рішення використовує контейнери Docker для спрощення налаштування та розгортання приватної мережі блокчейну, сервер-посередника та зворотній проксі-сервер. Впровадження цієї системи в невеликому масштабі демонструє можливість інтеграції технології блокчейну в існуючі бізнес-процеси без фундаментальних архітектурних змін і підтверджує проблеми розгортання та обслуговування, які зазвичай супроводжують розподілені системи, що використовують приватний блокчейн. Обговорювана реалізація є демонстрацією того, що розроблена архітектура є потенційно відтворюваним і легко підтримуваним середовищем для реєстрації та перевірки даних за допомогою незмінного реєстру в меншому масштабі.
Архітектурний підхід до захисту даних у розподіленій системі управління ланцюгом постачання з використанням блокчейн-вузлів
Keywords: dockerized blockchain architecture; supply chain management; containerized blockchain nodes; small-medium enterprises; supply chain; data protection in distributed system; blockchain proxy; hashing algorithms; докеризована архітектура блокчейну; управління ланцюгами поставок; контейнеризовані вузли блокчейну; малі та середні підприємства; ланцюг поставок; захист даних у розподіленій системі; блокчейн проксі; алгоритми хешування