Comparison analysis of material handling solutions of production workplaces - Telek, Péter (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022)
Production and assembling workplaces can be different in manufacturing and physical environment characterisations, or internal structure, involving the applied material handling solutions, which must be suited to the workplace specifications. The general objective of my research is to develop a model which can help to select the most suitable material handling equipment for production workplaces. The topic presented in this paper deals with the comparison of the different handling solutions. After the overview of the material handling model and the handling equipment selection procedure of production workplaces, a comparison analysis of the applicable handling solutions will be introduced. The last chapter of the paper contains an example for the comparison analysis of a given workplace.

Загальна мета дослідження — розробка моделі, яка допоможе вибрати найбільш підходяще вантажно-розвантажувальне устаткування для виробничих робочих місць. Тема статті стосується порівняння різних рішень по обробці. Щоб показати застосовність концепції, був наведений приклад. Основною метою вибору устаткування є пошук найкращого рішення для всіх видів вантажно-розвантажувальних робіт. У процесі вибору здійснюється пошук оптимального рішення по заданій цільовій функції з порівнянням параметрів вантажопідйомних пристроїв і вантажно-розвантажувальних відносин. Залежно від типів параметрів процедура вибору устаткування складається із трьох етапів: виключення невідповідних рішень, врахування обмежень і порівняння застосовних типів машин. У цій статті аналізується тільки третій етап, порівняння застосовних типів вантажно-розвантажувальних машин. Процедура порівняння в кожному випадку заснована на одному або декількох числових параметрах, найбільш важливими з яких є транспортні відстані (вертикальні, горизонтальні і т.п.), час роботи (транспортування, навантаження, очікування і т.п.), визначені межі (наприклад, час початку виробництва), параметри машини (продуктивність, використання і т.п.). Для реалізації процесу обробки була створена імітаційна модель у середовищі Technomatix Plant Simulation, яка містить різні елементи моделювання варіантів обробки, що підходять для прикладного програмного забезпечення: виробничі станції, об'єкти перевантаження, ділянки транспортних ліній, джерела й стоки (вхід і вихід), вантажно-розвантажувальні рішення (конвеєри, крани, персонал), буфери й склади і т.д. У ході дослідження як параметри порівняння використовувалися продуктивність виробництва, транспортні потужності й час очікування. Підводячи підсумок можна сказати, що використання машин безперервної дії для вантажно-розвантажувальних робіт на робочому місці є ефективним і гнучким рішенням, але дорогим і вимагає постійного енергоспоживання й технічного обслуговування, застосування переривчастого вантажно-розвантажувального устаткування просто, дешево й ефективно, але вимагає точного настроювання параметрів для оптимальної роботи, що обмежує його гнучкість, використання ручної праці також просто й ефективно, система вантажно-розвантажувальних робіт може бути гнучкою, якщо кількість робітників оптимізована, однак у складних випадках планування маршруту може бути складним завданням. У результаті аналізу були описані деякі положення, які можна враховувати при плануванні виробничих робочих місць.
Порівняльний аналіз рішень по переміщенню матеріалів на виробничих робочих місцях
Keywords: workplace handling; modeling; material handling equipment; comparison; робота на робочому місці; моделювання; вантажно-розвантажувальне устаткування; порівняння