Оцінка економічної ефективності комерціалізації інновацій та маркетингових стратегій просування освітніх послуг в бренд політиці університетів - Фонарьова, Тетяна Анатоліївна; Жегус, Олена Валентинівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У статті обґрунтовано інтегрований підхід до оцінки економічної ефективності комерціалізації інновацій і стратегій просування навчальних послуг у бренд-політиці університетів. Запропоновано систему KPI, що поєднує фінансові показники трансферу технологій (NPV, IRR, PI, роялті), юніт-економіку набору (CAC, LTV, LTV/CAC), а також бренд-метрики (awareness, NPS, цінова премія). Розроблено пакет управлінських рішень: Stage-Gate з реальними опціонами, єдина даних-архітектура ТТО та маркетингу, маржинальне ціноутворення, B2B і lifelong learning, архітектура бренду, програми для алумні, міжнародні коаліції та ESG-диференціація. Практичний ефект — підвищення дохідності портфеля інновацій, оптимізація витрат на залучення студентів і зміцнення бренд-капіталу. Запропоновано низку практичних рішень, серед яких: впровадження моделі Stage-Gate для відбору інноваційних проєктів; створення єдиної системи даних для маркетингу та трансферу технологій; застосування маржинального ціноутворення з урахуванням еластичності попиту; розвиток корпоративних програм і системи lifelong learning; формування архітектури університетського бренду; активізація роботи з випускниками (алумні-економіка); участь у міжнародних освітніх коаліціях; орієнтація на стандарти сталого розвитку (ESG/SDG). Показано, що реалізація цих заходів сприятиме диверсифікації джерел доходів, зниженню витрат на маркетинг, посиленню репутаційних позицій та формуванню сталого фінансового фундаменту університетів. Практична цінність статті полягає в обґрунтуванні інтегрованої системи показників, яка дозволяє університетам оцінювати та прогнозувати економічну ефективність інноваційної й маркетингової діяльності у комплексі. Результати дослідження можуть бути використані керівництвом закладів вищої освіти, органами державного управління та експертами у сфері освітнього менеджменту для підвищення конкурентоспроможності українських університетів у глобальному просторі. The article substantiates an integrated approach to assessing the economic efficiency of commercialization of innovations and strategies for promoting educational services in the brand policy of universities. A system of KPIs is proposed, which combines financial indicators of technology transfer (NPV, IRR, PI, royalties), unit economics of recruitment (CAC, LTV, LTV/CAC), as well as brand metrics (awareness, NPS, price premium). A package of management solutions has been developed: Stage-Gate with real options, a single data architecture of TTO and marketing, margin pricing, B2B and lifelong learning, brand architecture, alumni programs, international coalitions, and ESG differentiation. The practical effect is to increase the profitability of the innovation portfolio, optimize the cost of attracting students, and strengthen brand capital. A number of practical solutions have been proposed, including: implementation of the Stage-Gate model for the selection of innovative projects; creation of a unified data system for marketing and technology transfer; application of marginal pricing taking into account the elasticity of demand; development of corporate programs and the lifelong learning system; formation of the architecture of the university brand; intensification of work with graduates (alumni economics); participation in international educational coalitions; orientation to standards (ESG/SDG). It is shown that the implementation of these measures will contribute to the diversification of sources of income, reduction of marketing costs, strengthening of reputational positions and the formation of a stable financial foundation of universities. The practical value of the article lies in the substantiation of an integrated system of indicators, which allows universities to evaluate and predict the economic efficiency of innovation and marketing activities in a complex. The results of the study can be used by the management of higher education institutions, public administration bodies and experts in the field of educational management to increase the competitiveness of Ukrainian universities in the global space.
Assessment of the economic efficiency of commercialization of innovations and strategies for promoting educational services in the brand policy of universities
Keywords: університет; бренд-політика; інноваційні технології; комерціалізація інновацій; навчальні послуги; стратегії просування; ліцензування; маркетинг освітніх послуг; бренд-стратегії; university; brand policy; innovative technologies; commercialization of innovations; educational services; promotion strategies; licensing; marketing of educational services; brand strategies