Методика використання засобів плавання в процесі оздоровчих занять жінок - Баламутова, Наталія Михайлівна; Шейко, Лілія Вікторівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
У статті розглянуто вплив регулярних занять оздоровчим плаванням на фізичний стан та здоров’я жінок другого зрілого віку. Метою дослідження було визначити вплив занять оздоровчим плаванням на фізичний стан та здоров’я жінок. По завершенню дослідження можна констатувати, що після тривалих занять плаванням відбулося поліпшення усіх показників досліджуваного контингенту. Маса тіла досліджуваних зменшилася; гнучкість, сила м’язів черевного пресу та станова сила – зросли. Виявлена різниця показників по критерію Стьюдента статистично достовірна (р< 0,01). Результати свідчать про те, що обрана методика ефективна, а комплекси вправ на воді, які застосовувалися під час послідовного педагогічного експерименту, привели до покращення здоров’я та фізичного стану досліджуваних жінок.
Keywords: здоров'я жінок; фізична культура; маса тіла; педагогічні експерименти; оздоровчі тренування; фізичний стан