Планування експерименту з дослідження впливу геомодифікаторів тертя в пластичному мастилі роликових підшипників - Гайдамака, Анатолій Володимирович; Музикін, Юрій Дмитрович; Немчік, В. В. (НТУ "ХПІ", 2010)
В даній статті вибрано напрямок підвищення зносостійкості спряження "торець ролика – борт кільця" роликокових підшипників. Вибрано метод фізичного моделювання із застосуванням математичного планування трьохфакторного експерименту для схеми вибору антифрикційної добавки до пластичного мастила ЛЗ-ЦНИИ. Розроблено пристрій та методика дослідження спряження "торець ролика – борт кільця". Вибрано критерій оптимізації – коефіцієнт тертя і дослідні фактори – сила взаємодії торця ролика та борта сегменту кільця підшипника, частота обертання ролика, кількість антифрикційної добавки у пластичному мастилі ЛЗ-ЦНИИ. Вперше отримана регресійна формула інтенсивності зносу торця ролика циліндричного підшипника.

In this article direction of increase wearproofness of interface is chosen a butt end of roller is a side of ring of bearings of rollers. The method of physical design is chosen with the use of the mathematical planning of three-factor experiment of choice of аfriktion addition to the plastic greasing of LZ-TSNII. Adaptation and method of research of interface is developed a butt "end of roller is a side of ring". The criterion of optimization is chosen – a coefficient of friction and explored factors is force of cooperation of butt "end of roller and side of bearing ring", frequency of rotation of roller, quantitative maintenance of аfriktion addition in the plastic greasing of LZ-TSNII. The regressive formula of intensity of wear of butt end of roller of the cylindrical bearing is first got.
Keywords: зносостійкість; метод фізичного моделювання; антифрикційна добавка; пластичне мастило ЛЗ-ЦНИИ; коефіцієнт тертя