Методичні вказівки для практичних занять та самостійної роботи з навчальної дисципліни "Історія науки і техніки" - Тверитникова, Олена Євгенівна; Гутник, Марина Валеріївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2026)
Мета вивчення навчальної дисципліни «Історія науки і техніки» полягає у формуванні у здобувачів освіти поглиблених знань з історії формування науки, як унікальної галузі інтелектуальної галузі діяльності та її ролі у поступі людської цивілізації, ознайомлення з історією прирощення знань у природничих, гуманітарних, соціальних, технічних науках відповідно до конкретних історичних етапів розвитку науки і культури в цілому з метою опанування інтелектуального багатства української наукової культури; поглиблення знань, пов’язаних з розвитком української науки і техніки від найбільш простих знарядь до сучасних технологій, вивчення основних етапів, процесів і подій історії української науки і техніки з давніх часів до сьогодення у контексті основних тенденцій інноваційного розвитку світу. Завдання дисципліни: систематизація знань з історії розвитку української науки й техніки, олюднення історії, сприяння формуванню у молодої генерації майбутніх науковців причетності до досягнень наукового доробку української інтелектуальної еліти.
Keywords: методичні вказівки; практичні заняття; самостійна робота; історія науки; історія техніки; наука нового часу