Поліфункціональні присадки до паливно-мастильних матеріалів - Троценко, О. В.; Григоров, Андрій Борисович; Назаров, В. М.; Жарова, О. В. (ДП "Український державний науково-дослідний вуглехімічний інститут (УХІН)", 2021)
В статті розглянуто можливість підвищення рівня експлуатаційних властивостей паливномастильних матеріалів за рахунок використання поліфункціональних присадок. Враховуючи вартість присадок, умови їх застосування та широкий спектр властивостей, які вони надають паливно-мастильним матеріалам, цей шлях на сьогоднішній день можна вважати найбільш перспективним у порівнянні з закупівлею якісної нафтової сировини та тотальним переоснащенням існуючого виробництва. Запропоновано класифікувати поліфункціональні присадки до паливно-мастильних матеріалів за властивостями, які вони проявляють, та ступенем цих властивостей. Така класифікація дозволяє здійснювати підбір збалансованого пакету присадок до паливно-мастильних матеріалів, збільшувати обсяги їх виробництва (в середньому пакет присадок складає біля 10 % за масою) та знизити собівартість товарного продукту. Для контролю та упорядкування обігу паливно-мастильних матеріалів, а також з метою запобігання їх фальсифікації (особливо при виробництві брендованих сортів паливномастильних матеріалів преміум класу), запропоновано використовувати барвники, котрі, завдяки їх властивостям, можна розглядати як поліфункціональні присадки / компоненти. Серед усіх речовин, на базі яких наразі виробляються промислові барвники широкого призначення, найперспективнішими є азобарвники. Це пов’язано, насамперед, з широким спектром властивостей, котрі проявляють ці речовини: антиокиснювальні, біоцидні, миючо-диспергуючі, захисні, протизносні. Спираючись на проведений аналіз інформації, що присвячена використанню барвників у паливно-мастильних матеріалах, є можливим розширення існуючої гами барвників за рахунок використання діазосполук, які мають стійкий колір, що він у залежності від структури сполуки коливається від жовтого до пурпурово-червоного. У статті показано, що завдяки здатності надавати колір та проявляти інші корисні властивості, притаманні азосполукам, ці речовини можна розглядати як перспективні з точки зору використання в якості поліфункціональних присадок при виробництві паливно-мастильних матеріалів.

The article considers the possibility of increasing the level of operation properties of fuels and lubricants through the use of multifunctional additives. Taking into account the cost of additives, the conditions of their use and the wide range of properties they provide to fuels and lubricants, this path can be considered the most promising in comparison with the purchase of quality crude oil and total re-equipment of existing production. It is proposed to classify polyfunctional additives for fuels and lubricants according to the properties they exhibit and the degree of these properties. Such classification allows to select of a balanced package of additives for fuels and lubricants, to increase their production (on average, the package of additives is about 10 % wt.) and to reduce the cost of the product. In order to control and optimize the circulation of fuels and lubricants and to prevent their falsification (especially in the production of branded grades of the premium class fuels and lubricants), it is proposed to use colorants, which due to their properties can be considered as multifunctional additives / components. Among all the substances on the basis of which industrial colorants of general purpose are produced now, azodyes are the most promising. This is primarily due to the wide range of properties of these substances: antioxidant, biocidal, detergentdispersant, protective, anti-wear. Based on the analysis of information about the use of colorants in fuels and lubricants, to expand the existing range of such additives is possible through the diazocompounds. These substances have a stable color, which, depending on the structure of the compound, ranges from yellow to purple-red. It is shown in the article, that diue to the properties of the class of azocompounds, some of these substances can be considered as promising multifunctional additives in the production of fuels and lubricants.
Polifunctional additives to fuel and lubricants
Keywords: паливно-мастильні матеріали; присадка; поліфункціональні властивості; класифікація; барвник; колір; діазосполуки; fuels and lubricants; additives; multifunctional properties; classification; colorants; azodyes