Взаємодія митрополита Київського та Галицького Антонія (Храповицького) з гетьманом П. П. Скоропадським - Телуха, Світлана Степанівна (НТУ "ХПІ", 2015)
У статті на основі джерел та наукової літератури досліджуються особливості взаємовідносин, що склалися в результаті революційних подій 1917-1920-х років між двома відомими особистостями - Гетьманом Павлом Скоропадським і митрополитом Київським і Галицьким Антонієм (Храповицьким). Розглянуто ставлення П. Скоропадського до призначення Владики на Київську митрополичу кафедру, проаналізовано зміни у відносинах між двома керівниками. Охарактеризовано їх головні ініціативи в державно-церковних справах.

The relationship between the prominent Church Hierarch, the Metropolitan of Kiev and Galicia Anthony (Khrapovitsky) and renowned statesman a revolutionary 1917-1921 times, the crown Hetman Pavel Skoropadsky is devoted. Indicate the nature of their relationship, the changes in the rhetoric of the communication and the atmosphere respect to each other. The evaluation looks of some clergymen to the fact of electing of Ruler on the Kyiv department are indicated. Disclosed state-Church initiative of the two leaders.
Interaction metropolitan of Kyiv and Galician Anthony (Khrapovitsky) hetman P. P. Skoropadsky
Keywords: Православна церква; державно-церковні відносини; церковна діяльність; Російська імперія; Orthodox Church; Church's mission