Мікроскопія комплексів "вугілля-реагент" - Білецький, Володимир Стефанович; Сергєєв, Павло Всеволодович (Криворізький національний університет, 2015)
Статтю присвячено темі мікроскопічних досліджень комплексів «вугілля-реагент». Показано, що розроблена нами методика препарування і мікроскопічних досліджень структур «вугілля-реагент» є результативним методом вивчення технологічних процесів агрегації дрібних зерен вугілля, зокрема брикетування, селективної флокуляції та грануляції. Одночасно з іншими методами вона дозволяє ідентифікувати об’єкти розміром 1-10 мкм і більше, класифікувати вугільно-реагенті комплекси (нами запропоновано виділяти чотири типи комплексів «вугілля-реагент»), вивчати поверхню вугільних зерен і проникнення реагенту в пори та тріщини. Виконанi мiкроскопiчнi дослiдження вугiлля ряду метаморфiзму показують наявнiсть локальних та обширних областей на поверхнi вугiльних зерен з виступами, западинами, раковинами, трiщинами, гострими кутами, скидами, порами та iн. елементами поверхнi. Мікроскопія структур «вугілля-реагент» дозволяє оцінити характер аутогезійного контакту зерен вугілля по поверхневій масляній плівці, зокрема контакт по структурованих граничних плівках, що вельми важливо для встановлення міцності зв’язку елементів комплексу. Крім того, мікроскопія може бути застосована для оцінки окиснення вугільної поверхні. Показано можливість мікроскопічної фіксації на вугіллі смужок Бекке. Подальші дослідження доцільно провести в напрямку розробки методики кількісної оцінки ступеня окиснення вугільних зерен за товщиною смужок Бекке.
Keywords: мікроскопія; вугільно-масляні гранули; флокули; брикети; агломерати