Проблеми відновлення функціональних властивостей експлуатації крупногабаритних зубчастих передач - Гасанов, Магомедємін Ісамагомедович; Пермяков, Олександр Анатолійович; Шелковий, Олександр Миколайович; Заковоротний, Олександр Юрійович; Клочко, Олександр Олександрович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
Наукові основи тмеханізмів формування похибок крупногабаритних зубчастих коліс свідчить про те, що елементарні похибки систем операцій зубообробки характеризуються випадковими числовими характеристиками, які визначають величину і характер входження у відповідні комплексні складові, які, в свою чергу, взаємодіючи між собою, визначають досліджувані похибки крупногабаритних зубчастих коліс. Досліджені важконавантажениі зубчасті передачи приводи машин, при проектуванні яких висуваються жорсткі вимоги до мінімізації їх габаритів, маси і вартості. Реалізація цих жорстких вимог призводить до значного зростання удільної силовий навантаженості, а вимога максимізації продуктивності машин призводить до зростання швидкісних характеристик приводу та досліджен динамічний характер зовнішнього навантаження передач. Підвищення довговічності приводів машин є одним з найважливіших (поряд з підвищенням продуктивності і зниженням собівартості) вимог до проектування машин, яке в значній мірі забезпечується за рахунок збільшення ресурсу основних деталей приводу і, в першу чергу, за рахунок підвищення зносостійкості їх контактних поверхонь. Забезпечення високої зносостійкост зубчастих коліс, необхідно не тільки, щоб запобігти поломки через зменшення робочого перетину деталей внаслідок їх зносу, а й для зменшення впливу зносу на параметри якості машин – рівень шуму, точність позиціонування робототехнічних систем, точність виготовленої продукції.

The scientific basis of the mechanisms of the formation of errors of large-sized gear wheels indicates that the elementary errors of the systems of tooth processing operations are characterized by random numerical characteristics that determine the amount and nature of the entry into the corresponding complex components, which, in turn, interacting with each other, determine the studied errors of large-sized gear wheels . The researched heavy-duty gear drives of machines, during the design of which strict requirements are put forward to minimize their dimensions, weight and cost. The implementation of these strict requirements leads to a significant increase in the specific power load, and the requirement to maximize the performance of the machines leads to an increase in the speed characteristics of the drive and the dynamic nature of the external load of the gears is investigated. Increasing the durability of machine drives is one of the most important (along with increasing productivity and reducing cost) requirements for machine design, which is largely ensured by increasing the life of the main parts of the drive and, first of all, by increasing the wear resistance of their contact surfaces. Ensuring high wear resistance of gears is necessary not only to prevent breakage due to a reduction in the working cross-section of parts due to their wear, but also to reduce the impact of wear on the quality parameters of machines - noise level, positioning accuracy of robotic systems, and the accuracy of manufactured products.
Problems of restoration of the functional properties of the operation of large-dimensional gears
Keywords: функціональні властивості; експлуатація; крупногабаритні зубчасті передачі; формування похибок; параметри якості; зносостійкість; functional properties; operation; large-sized gears; formation of errors; quality parameters; wear resistance