Підходи до визначення та стан розвитку концепцій інтелектуальних енергосистем і віртуальних електростанцій - Кулапін, Олександр Валентинович; Махотіло, Костянтин Володимирович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019)
У роботі виконано аналіз сучасного стану розвитку та нормативного визначення концепцій інтелектуальних енергосистем, енергетичних просьюмерів і віртуальних електростанцій в Європейському Союзі та США. Визначено базові складові поняття Smart Grid, які є спільними для підходів в цих країнах, а також ключові особливості, що їх відрізняють. Показано взаємозв’язок понять енергетичних просьюмерів та віртуальних електростанцій. Зазначено, що ключовими факторами, що забезпечують розвиток усіх цих технологій, є стрімке зростання відновлюваної генерації та невпинні зусилля з запобігання змінам клімату в усьому світі. Виконано аналіз розроблених схем організації віртуальних електростанцій та функцій їх учасників. Показано, що технологічною базою для їх функціонування мають стати інтелектуальні електромережі. Ґрунтуючись на огляді літератури, зроблено висновки про актуальність впровадження інтелектуальних електромереж та віртуальних електростанцій в об’єднаній енергосистемі України задля підтримки подальшого розвитку відновлюваної генерації. При цьому відмічена необхідність застосування не лише нормативних документів ЄС, але й врахування підходів США.

The paper analyzes the current state of development and regulatory definition of the Smart Grid, energy Prosumers and Virtual Power Plants concepts in the European Union and the USA. The basic components of the Smart Grid that are common to these countries approaches are identified, as well as the key features that distinguish them. The connection of the Prosumers and Virtual Power Plants concepts is shown. It is stated that the key factors that drive the development of all these technologies are the worldwide rapid growth of renewable generation and the continued efforts to prevent climate change. The possible Virtual Power Plants schemes and their participant’s functions are analyzed. It has been shown that Smart Grid should become the technological base for its functioning. Based on the literature review, it is concluded that the implementation of Smart Grids and Virtual Power Plants in power system of Ukraine is urgent in order to support the further renewable generation grow. At the same time, it is noted the need to apply not only EU regulations acts, but also take into account US regulation approaches.
Approaches to the definition and development state of smart grid and virtual power plants concepts
Keywords: смарт мережа; споживач-просьюмер; smart grid; prosumer