Євреї Наддніпрянщини кінця XVIII – початку ХХ ст. в сучасній українській історіографії - Дворкін, Ігор Володимирович (НТУ "ХПІ", 2015)
У статті проаналізована сучасна українська історіографія історії євреїв в українських землях, що перебували під владою Російської імперії наприкінці XVIII – на початку ХХ ст. Виділено основні напрями сучасних досліджень в українській юдаїці. Проаналізовано узагальнюючі роботи з історії українського єврейства; спеціальні розвідки, що досліджують історіографію історії євреїв, економічну історію, політику царизму в національному питанні, міграції, освіту та просвітництво, єврейське населення окремих регіонів та міст тощо.

The article analyzes the contemporary Ukrainian historiography of the history of Jewry in the Ukrainian lands under the authority of the Russian Empire at the end of XVIII and the beginning of the XX century. The basic directions of contemporary research in the Ukrainian Judaica are marked. The general works on the history of Ukrainian Jewry; special works on the historiography of Jewish history, economic history, government policy in the national question, migration, education, the Jewish population of Ukrainian regions and cities are analyzed. The article can be useful to researchers of various aspects of imperial period Ukrainian history.
Jewry of Russian-ruled Ukraine in the end of the XVIII and the beginning of XX the XX century in contemporary Ukrainian historiography
Keywords: сучасна українська історіографія; історіографія українська; юдаїка; імперський період; Наддніпрянська Україна; contemporary Ukrainian historiography; judaica; imperial period; Naddniprians’ka Ukraine; Russian-ruled Ukraine