Конспект лекцій з дисципліни "Фінанси" - Мащенко, Ольга Вікторівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Запорукою розбудови вітчизняної економіки та забезпечення стабільності її розвитку і зростання є ефективно організована система фінансових відносин у державі. В умовах активної трансформації суспільно-економічних процесів як на національному, так і на міжнародному рівні особлива роль відводиться фінансам, які є головним інструментом реалізації державної політики, індикатором рівня економічного розвитку суспільства та інструментом цього розвитку. Зміна пріоритетів в економічній та фінансовій системах України, зміцнення фінансово-кредитного сектора, посилення його впливу на активізацію структурної перебудови та забезпечення соціально-економічного розвитку країни зумовили необхідність змін у змісті фінансової роботи. З огляду на це одним із основних завдань вищих навчальних закладів, які здійснюють підготовку з економічних спеціальностей, є професійна підготовка майбутніх фахівців економічного профілю, які добре знають сутність фінансів та особливості їх функціонування, розуміють специфічність теперішнього і майбутнього економічного розвитку України, бачать шляхи розвитку фінансової системи і забезпечення фінансової стабільності та спроможні якомога повніше використовувати фінанси з метою ефективного розвитку економіки. Зміни в економічній системі України, зростання ролі і ускладнення функцій фінансів ставлять нові вимоги до підготовки високопрофесійних фахівців, які матимуть масштабний світогляд, здатність об’єктивно оцінювати економічні процеси і застосовувати творчий підхід до вирішення актуальних проблем розбудови фінансової системи і забезпечення фінансової стабільності в країні. Метою опорного конспекту лекцій є сприяння поглибленому засвоєною теоретичних знань з теорії фінансів, функціонування фінансових відносин і фінансового механізму на різних рівнях економічної системи та набуттю і розвитку фінансових навичок та умінь. Опорний конспект лекцій передбачає послідовне вивчення теоретичних основ функціонування фінансів, принципів і форм організації фінансових відносин у різних сферах життєдіяльності суспільства, функціонування фінансового механізму, формування, а також використання фінансових ресурсів з метою задоволення суспільних потреб. Вивчення дисципліни починається із загальної характеристики науки про фінанси, особливостей її становлення, сутності та економічної природи фінансових відносин, їх місця і ролі в суспільних процесах. Програма дисципліни передбачає вивчення особливостей функціонування окремих сфер і ланок фінансової системи.
Keywords: конспект лекцій; фінанси; фінансова наука; фінансова система; бюджет; страхування