Віктор Тимофійович Долбня: до 100-річчя від дня народження талановитого науковця і видатного педагога - Кіпенський, Андрій Володимирович; Тверитникова, Олена Євгенівна; Маліков, Василь Володимирович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Статтю присвячено дослідженню життєвого шляху та науково-педагогічної діяльності науковця, педагога, почесного доктора Харківського політехнічного інституту, професора В.Т. Долбні, якому 27 вересня 2024 р. виповнилося 100 років від дня народження. Окреслено неоціненний внесок В.Т. Долбні у розширення наукових досліджень в галузі перетворювальної техніки, розбудову системи підготовки наукових кадрів, що сприяло розвитку електротехнічної науки і промисловості в Україні; розглянуто діяльність В.Т. Долбні як завідувача кафедри промислової електроніки, декана факультету автоматики та приладобудування та електромашинобудівного факультету, проректора інституту та науковця в якості голови спеціалізованих вчених рад, консультанта для молодих науковців. В основі теоретичного дослідження використано біографічний метод.

The article is devoted to the study of the life path and scientific and pedagogical activity of the scientist, teacher, honorary doctor of the Kharkiv Polytechnic Institute, professor V.T. Dolbny, who celebrated his 100th birthday on September 27, 2024. The invaluable contribution of V.T. Dolbnya is outlined in the expansion of scientific research in the field of converting technology, development of the system of training of scientific personnel, which contributed to the development of electrical engineering science and industry in Ukraine; the activities of V.T. Dolbny as the head of the industrial electronics department, the dean of the automation and instrument engineering faculty and the electromechanical engineering faculty, the vice-rector of the institute and a scientist as the head of specialized scientific councils, a consultant for young scientists are considered. The theoretical research is based on the biographical method.
Viktor Timofiiovych Dolbnia: on the 100th anniversary of a talented scientist and outstanding teacher
Keywords: історія науки; біографістика; електротехніка; промислова електроніка; краєзнавство; Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут"; В. Т. Долбня; history of science; biography; electrical engineering; industrial electronics; Kharkiv; local history; National Technical University “Kharkiv Polytechnic Institutе"; V. T. Dolbnia