Склад та структура інформаційної системи для організації проведення планово-попереджувальних ремонтів - Макогонов, А. В.; Маринич, Іван Анатолійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Робота присвячена розгляду складових інформаційної системи, яка може використовуватися для ефективної організації та проведення планово-попереджувальних ремонтів в промислових та інфраструктурних об'єктах. Приведено обгрунтування виконання таких робіт. Також визначено, що одним зі шляхів підвищення їх ефективності є впровадження комп’ютеризованих систем керування технічним обслуговуванням. Відповідно, було проведено огляд деяких існуючих рішень на ринку. Охарактеризовано переваги та недоліки існуючих рішень. Зазначається, що навіть у західних економіках, незважаючи на важливість цього інструменту в управлінні обслуговуванням, ступінь досягнутого успіху в успішному впровадженні таких систем, навіть у великих, добре забезпечених ресурсами організаціях, є поганим. Відповідно до інтернет-досліджень, кількість успішних впроваджень становить лише близько 25–40 %, а кількість користувачів, які використовують системи керування технічним обслуговування або системи управління основними фондами на повну потужність, становить лише 6-15%. З урахуванням відставання розвитку економіки та бізнес процесів в Україні цей показник буде ще нижчим. На основі аналізу цих систем запропонована модель інформаційної системи планово-попереджувальних ремонтів для українського ринку. Модель має такі переваги: простота в розумінні та використанні; доступність для українських користувачів; низька вартість використання. Модель включає такі основні компоненти: реєстрація та управління компаніями; створення та управління проєктами; створення та управління завданнями; внесення та відстеження витрат; функціонал для планування робіт; облік лікарняних та відпусток співробітників. Наступним кроком розвитку системи є інтеграція з системами моніторингу обладнання. Зібрані дані по їх стану дозволять розробити модель машинного навчання для реалізації одного з елементів Industry 4.0 - прогнозного обслуговування.

The work is devoted to the consideration of the information system components, which can be used for effective organization and implementation of planned and preventive repairs in industrial and infrastructure facilities. The rationale for the performance of such works is given. It is also determined that one of the ways to improve their efficiency is the introduction of computerized maintenance management systems. Accordingly, a review of some existing solutions on the market was conducted. Given the advantages and disadvantages of existing solutions are characterized. It is noted that even in Western economies, despite the importance of this tool in service management, the success rate of successfully implementing such systems, even in large, well-resourced organizations, is poor. According to Internet research, the number of successful implementations is only about 25-40% and the number of users using computerized maintenance management systems or enterprise asset management systems to its full potential is only 6-15%. Taking into account the lag in the development of the economy and business processes in Ukraine, this indicator will be even lower. Based on the analysis of these systems, a model of the planned preventive maintenance information system for the Ukrainian market is proposed. The model has the following advantages: ease of understanding and use; accessibility for Ukrainian users; low cost of use. The model includes the following main components: registration and management of companies; creating and managing projects; creation and management of tasks; entering and tracking expenses; functionality for work planning; accountng of sick leave and vacations of employees. The next step in system development is integration with equipment monitoring systems. The collected data on their condition will allow to develop a machine learning model for the implementation of one of the elements of Industry 4.0 - predictive maintenance.
The warehouse and structure of the information system for organizing planned preventive maintenance
Keywords: інформаційна система; планово-попереджувальні ремонти; хмарна платформа; управління активами; CMMS; information system; scheduled and preventive repairs; cloud platform; asset management; CMMS