Комплекс захисту і безпеки експлуатації транспортної інфраструктури у воєнний час - Твердохлєбова, Наталя Євгеніївна; Семенов, Євгеній Олександрович; Євтушенко, Наталія Сергіївна (ДВНЗ "Донецький національний технічний університет", 2025)
Розробити комплекс заходів для захисту мостів і забезпечення їх безпечної та надійної експлуатації у воєнний час з урахуванням важливості зниження витрат на обслуговування та ремонт. Методика. Загальнонаукові (порівняння, узагальнення, систематизація) та емпіричні (спостереження, пошук, опис, аналіз) методи дослідження. Результати. В результаті вивчення нормативно-правової бази щодо регламенту процесів обстеження та випробування транспортних споруд, а також огляду вітчизняних та закордонних літературних джерел, було проаналізовано основні чинники, що впливають на стан мостових конструкцій, методи обстеження, оцінки їх стійкості до впливу зовнішніх факторів, що є критично важливим для забезпечення безпеки експлуатації мостів у сучасний період. Аналіз існуючих підходів дозволив сформулювати основні заходи забезпечення безпеки і захисту мостів, як найбільш вразливих елементів у транспортній мережі у воєнний час. Наукова новизна. Запропоновано комплекс заходів безпеки мостів у воєнний час, а саме: системи раннього попередження, інженерні укріплення, маскування, фізичні перешкоди, контроль руху, запасні матеріали, кібербезпека, що враховують питання безпеки експлуатації мостових споруд. Розроблено піраміду рівнів управління національної системи захисту критичної інфраструктури України, яка пояснює процедуру здійснення ефективного планування, моніторингу технічного стану об’єктів та оперативне реагування на руйнування споруд задля організації безпеки подальшої експлуатації об’єктів економіки у воєнний період. Практична значимість. Підкреслено логістичну важливість мостових споруд і пріоритетність їхнього належного технічного стану для стратегічного планування військових операцій. Застосування сучасних автоматизованих систем моніторингу стану мостів сприятиме максимально ранньому виявленню ушкоджень, більш точному аналізу даних, зниженню витрат на їх обслуговування та ремонтні роботи. Це значно підвищить безпеку та ефективність інфраструктури.

To develop a set of measures to protect bridges and ensure their safe and reliable operation in wartime, taking into account the importance of reducing maintenance and repair costs. Methods. General scientific (comparison, generalization, systematization) and empirical (observation, search, description, analysis) research methods. Results. As a result of the study of the regulatory framework for the regulation of inspection and testing of transport structures, as well as a review of domestic and foreign literature, the main factors affecting the condition of bridge structures, methods of inspection, and assessment of their resistance to external factors were analyzed, that is critical to ensure the safety of bridge operation in the modern period. The analysis of existing approaches allowed us to formulate the main measures to ensure the safety and protection of bridges as the most vulnerable elements in the transportation network in wartime. Scientific novelty. A complex of bridge protection in wartime is proposed, namely: early warning systems, engineering fortifications, camouflage, physical barriers, traffic control, spare materials, cybersecurity, which take into account the issues of safety of bridge structures. A pyramid of management levels of the national critical infrastructure protection system of Ukraine has been developed, that explains the procedure for effective planning, monitoring of the technical condition of facilities and prompt response to the destruction of structures to ensure the safety of further operation of economic facilities in wartime. Practical significance. The logistical importance of bridge structures and the priority of their proper technical condition for the strategic planning of military operations are emphasized. The use of modern automated systems for monitoring the condition of bridges will facilitate the earliest possible detection of damage, more accurate data analysis, and reduce the cost of maintenance and repair work.This will significantly increase the safety and efficiency of the infrastructure.
A complex of protection and security of transport infrastructure operation in wartime
Keywords: логістична інфраструктура; технічна безпека; технічний стан мостів; транспортні системи; безпека мостів; logistics infrastructure; technical safety; technical condition of bridges; transportation systems; bridge safety