Дослідження форм і методів інвестиційної підтримки інноваційної діяльності промислових підприємств - Беспрозванних, Олег Олександрович; Перерва, Петро Григорович (Національний технічний інститут "Харківський політехнічний інститут", 2020)
На вирішення проблем стимулювання розвитку інноваційної діяльності вітчизняних підприємств сьогодні в Україні розроблено низку нормативно-правових актів, які регламентують відносини в сфері інвестицій в інновації. Вітчизняне законодавство визначає наступні форми інвестування інноваційної діяльності: державне (комунальне) інвестування, комерційне інвестування, соціальне інвестування, іноземне інвестування, загальне інвестування. Для отримання фінансової підтримки суб'єкти інноваційної діяльності, інноваційні проекти яких занесені до Державного реєстру інноваційних проектів, подають до Державної інноваційної фінансово-кредитної установи (її регіональних відділень) інноваційні проекти та всі необхідні документи, перелік яких визначається нею. Суб'єкт інноваційної діяльності, інноваційний проект якого пройшов конкурсний відбір, залежно від встановленого конкурсною процедурою рейтингу може отримати від інноваційної фінансово-кредитної установи один чи кілька видів фінансової підтримки. Фінансова підтримка реалізації інноваційних проектів може надаватися у формі послідовних траншів за результатами контролю ходу виконання проектів. Аналіз структури державного фінансування інноваційної діяльності за видами економічної діяльності суб’єктів інновацій у 2018 році дозволяє визначити пріоритетною галузь хімічної та нафтохімічної промисловості. Інвестування власних коштів суб’єктів інноваційної діяльності реалізується шляхом капітальних інвестицій та фінансових інвестицій. Структурний аналіз джерел фінансування інноваційної діяльності в Україні дозоляє виокремити переважну частку власних коштів підприємств у загальних обсягах фінансування їх інноваційної діяльності. Але в умовах недостатнього рівня державної підтримки інноваційної діяльності підприємств та нестабільності їх фінансових результатів, як основного джерела власних коштів для інвестування, істотно підвищується роль фінансово-кредитного забезпечення інвестицій суб’єктами фінансового ринку.

To solve the problems of stimulating the development of innovative activity of domestic enterprises, a number of regulatory acts have been developed in Ukraine today that regulate relations in the sphere of investment in innovation. National legislation defines the following forms of investment of innovative activity: state (municipal) investment, commercial investment, social investment, foreign investment, general investment. In order to receive financial support, the subjects of innovation activity whose innovation projects are listed in the State Register of Innovation Projects shall submit to the State Innovation Financial-Credit Institution (its regional branches) innovative projects and all necessary documents, the list of which is determined by it. The subject of innovative activity, the innovative project of which has been competitively selected, may receive one or more types of financial support from the innovative financial-credit institution, depending on the competitive procedure established by the competitive procedure. Financial support for the implementation of innovative projects can be provided in the form of successive tranches as a result of monitoring the progress of project implementation. The analysis of the structure of state financing of innovation activity by types of economic activity of subjects of innovation in 2018 allows to determine the priority branch of chemical and petrochemical industry. Investing of own funds of subjects of innovative activity is realized through capital investments and financial investments. Structural analysis of sources of financing of innovative activity in Ukraine allows to distinguish the overwhelming share of own funds of the enterprises in the total volumes of financing of their innovative activity. But in the conditions of insufficient level of state support of innovative activity of enterprises and instability of their financial results, as the main source of own funds for investing, the role of financial and credit providing of investments by the subjects of the financial market significantly increases.
Research of forms and methods of investment support of innovation activities of industrial enterprises
Keywords: інноваційна діяльність; інвестиції; фінансування; власні кошти; кредитні запозичення; промислові підприємства; innovation; investment; financing; own funds; credit borrowing; industrial enterprises