Проєктування та розробка програмних компонентів для систем ідентифікації осіб на зображенні - Кравченко, М. А.; Коваленко, Світлана Миколаївна (Одеський національний технологічний університет, 2024)
Розглянуто розробку системи ідентифікації особи по фото, що здійснюється у два етапи: виявлення обличчя на зображенні та визначення віку, статі та емоцій за допомогою нейронної мережі. На першому етапі для виявлення обличчя використовується метод Віоли-Джонса. Другий етап включає застосування сучасних нейронних мереж. Описано вимоги до системи, а також наведено концептуальну модель бази даних, необхідну для зберігання результатів обробки зображень та подальшого аналізу.
Keywords: програмне забезпечення; програмні компоненти; ідентифікація осіб; технології комп'ютерного зору; штучний інтелект; система розпізнавання облич