Етоксилювання гумінових кислот як спосіб надання їм поверхнево-активних властивостей - Савченко, Віталій Володимирович; Банніков, Леонід Петрович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Гумінові кислоти мають низку цінних властивостей, зокрема поверхнево-активних речовин, що зумовлено ароматичним скелетом і безліччю функціональних груп. Приєднання оксіетиленових груп до гумінових кислот дасть змогу надати кислотам гідрофільних властивостей і відповідно посилить їхні поверхнево-активні властивості. Очікується, що одержувана широка фракція різноманітних сполук забезпечить універсальні властивості щодо мінливих стабілізаторів емульсій обводнених кам'яновугільних смол, що змінюються.
Keywords: поліетиленгліколь; твердофазний синтез; термообробка; хімічна технологія; стабілізація; зневоднення