Визначення теплоти загорання рослинної сировини - Малик, Іван Костянтинович; Мірошниченко, Денис Вікторович; Мєщанін, Валерій Іванович (Житомирський державний університет імені Івана Франка, 2022)
У цій роботі виконано аналіз взаємозв'язку показників технічного (вміст вологи, зольність, вихід летких речовин, вміст нелетючого вуглецю) та елементного (вміст вуглецю, водню, азоту, сірки та кисню) аналізів різних видів рослинної сировини (362 проби) для виробництва біогазу, деревної біомаси з величиною його найвищої теплоти згоряння. Встановлено, що найбільш тісно в органічній масі рослинної сировини пов'язані показники вмісту вуглецю та кисню (R2=0.898). Розроблено математичні залежності, що дозволяють з високою точністю (R2>0.849) прогнозувати величину вищої теплоти згоряння рослинної сировини за вмістом у ньому вуглецю, кисню та їхнього атомного відношення.
Keywords: рослинна сировина; виробництво; біогаз; деревна біомаса; технічний аналіз; елементний склад; теплота згоряння; математичні залежності