Розробка методологічного підходу щодо створення полегшених склокомпозитів для бронезахисту спеціальної техніки - Саввова, Оксана Вікторівна; Тур, Олег Георгійович; Бабіч, Олена Вікторівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Встановлено нагальну необхідність розробки та впровадження полегшених склокомпозитів для бронезахисту спеціальної техніки в умовах воєнних дій. Визначення сучасного стану та прогнозу розвитку ситуації, а також конкретних пропозицій щодо використання новітніх досягнень науки і техніки в даній області, стануть значущим внеском у формуванні науково-технічної політики в галузі створення нових матеріалів для бронезахисту. В роботі проаналізовано основні види тенденції ринку багатошарових елементів для скління та захисту техніки встановлено перспективність застосування наноструктурованих склокристалічних матеріалів як елементів скління та захисту легкоброньованої і авіаційної техніки. Сформульовано мету роботи, завдання та основну гіпотезу роботи, які визначають необхідність розробки методологічного підходу при розробці склокомпозитів для бронезахисту та оцінки їх конкурентоздатності. Забезпечення відновлення авіаційної та наземної спеціальної техніки може бути реалізовано шляхом розробки ефективного захисного шару на основі полегшених високоміцних наноструктурованих склокристалічних матеріалів. Обґрунтовано вибір склокристалічних матеріалів та конструкцій броньових композицій: для локального захисту легкоброньованої техніки, що передбачає створення дисперснокерамічної броні, для скління авіаційної техніки, що передбачає створення багатошарової склокомпозиції за технологією триплексування. Оцінка конкурентоздатності бронеелементів дозволяє встановити, що склокомпозити для бронезахисту відрізнятимуться від існуючих аналогів: значно меншою вагою та вартістю, більшою технологічністю, бронестійкістю, радіопрозорістю, регульованою світлопроникністю, високою живучістю, ремонтоздатністю. Визначено, що одержання та впровадження в практику склокомпозиційних матеріалів нового типу дозволить підвищити обороноздатність країни, забезпечити швидкий ремонт та надійну експлуатацію захисних елементів в умовах високошвидкісних термо-механічних навантажень та значно знизити імпортозалежність оборонного комплексу в умовах надзвичайних і кризових ситуацій: військових конфліктів та катастроф.

The urgent need for the development and implementation of lightweight glass composites for armor protection of special equipment in the conditions of military operations has been established. Determining the current state and forecast of the development of the situation, as well as specific proposals for the use of the latest achievements of science and technology in this area, will be a significant contribution to the formation of scientific and technical policy in the field of creating new materials for armor protection. The paper analyzes the main types of market trends in multilayer elements for glazing and protection of equipment, establishes the prospects for the use of nanostructured glass-crystalline materials as glazing and protection elements for lightly armored and aviation equipment. The purpose of the work, tasks and the main hypothesis of the work are formulated, which determine the need to develop a methodological approach in the development of glass composites for armor protection and assess their competitiveness. Ensuring the restoration of aviation and ground special equipment can be implemented by developing an effective protective layer based on lightweight high-strength nanostructured glass-crystalline materials. The choice of glass-crystal materials and designs of armor compositions is justified: for local protection of lightly armored vehicles, which involves the creation of dispersed ceramic armor, for glazing of aviation equipment, which involves the creation of a multilayer glass composition using triplexing technology. The assessment of the competitiveness of armor elements allows us to establish that glass composites for armor protection will differ from existing analogues: significantly lower weight and cost, greater manufacturability, armor resistance, radio transparency, adjustable light transmission, high survivability, repairability. It is determined that the production and implementation of new types of glass composite materials in practice will increase the country's defense capability, ensure rapid repair and reliable operation of protective elements under high-speed thermo-mechanical loads, and significantly reduce the import dependence of the defense complex in emergency and crisis situations: military conflicts and disasters.
Development of a methodological approach to the creation of lightweight glass composites for armor protection of special equipment
Keywords: склокомпозиційні матеріали; кераміка; міцність; прозорість; спеціальна авіаційна та легкоброньована техніка; glass composite materials; ceramics; strength; transparency; special aviation and lightly armored vehicles