Дослідження можливості підвищення ефективності автоматичної компенсації змінного магнітного моменту струмів трифазного електроустаткування - Середа, Олександр Григорійович; Середа, Олена Геннадіївна; Крюкова, Наталія Валеріївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
Проведений аналіз та огляд відомих параметричних систем автоматичної компенсації зовнішнього магнітного поля електроустаткування. З’ясовано, що відомі параметричні системи автоматичної компенсації зовнішнього магнітного поля електроустаткування не враховують зміну порядку чергування фаз живлення при зміни рівня зовнішнього магнітного поля, що знижує ефективність компенсації магнітного поля трифазного електроустаткування у 2–3 рази. Удосконалено параметричну систему автоматичної компенсації магнітного моменту синусоїдальних струмів трифазного електроустаткування з датчиком порядку чергування фаз, відмінними ознаками функціонування якої є попереднє визначення порядку чергування фаз в силовому колі трифазного електроустаткування і формування струмів електромагнітів компенсаторів з урахуванням цього порядку, що дозволяє підвищити ефективність компенсації магнітного моменту струмів трифазного електроустаткування та використовувати таку систему в трифазному розподільному пристрої, що містить множину трифазних фідерів. Удосконалено спосіб стендового налаштування параметрів системи автоматичної компенсації магнітного моменту синусоїдальних струмів трифазного електроустаткування з датчиком порядку чергування фаз, що відрізняється від використовуваних раніше тим, що попередньо визначається порядок чергування фаз у силовому колі та формуються струми електромагнітів компенсаторів з урахуванням цього порядку і тільки потім подається живлення по черзі в кожен незалежний контур силового кола електроустаткування, одночасно з чим включається електромагніт компенсатор, орієнтований вздовж обраної осі, вимірюється компонента сумарного магнітного моменту вздовж цієї ж осі і залежно від її величини регулюються за величиною та фазою сигнали струмів компенсації, потім змінюється порядок чергування фаз і решта операцій повторюється. Рекомендовано удосконалити системи автоматичної компенсації магнітного моменту несинусоїдальних струмів трифазного електроустаткування з датчиком порядку чергування фаз з метою забезпечення високої ефективності компенсації магнітного моменту та зовнішнього магнітного поля незалежно від порядку чергування фаз живлення трифазного електроустаткування.

An analysis and review of known parametric systems for automatic compensation of electrical equipment the external magnetic field was carried out. It was found that the known parametric electrical equipment automatic compensation systems of the external magnetic field do not take into account the change in the order of alternating power phases when the level of the external magnetic field changes, which reduces the effectiveness of the three phase electrical equipment magnetic field compensation by two to three times. The parametric system of three-phase electrical equipment sinusoidal currents magnetic moment automatic compensation with the phase alternation order sensor was improved, the distinguishing features of which are the preliminary determination of the phases alternation order in the power circuit of three phase electrical equipment and the formation electromagnets compensators currents taking into account this order, which allows to increase the efficiency of three-phase electrical equipment currents magnetic moment compensation and use such a system in a three-phase distribution device containing a plurality of three-phase feeders. The system parameters bench adjustment method of the sinusoidal currents magnetic moment automatic compensation of three-phase electrical equipment with the phase alternation order sensor has been improved, which differs from known methods in that the phases order in the power circuit is determined in advance and the currents of the electromagnets compensators are formed taking into account this order and only then the power is supplied in turn, in each independent circuit of the electrical equipment power circuit an electromagnet compensator oriented along the selected axis is simultaneously turned on, the component of the total magnetic moment along the same axis is measured, and depending on its value, the magnitude and phase of the compensation currents signals are adjusted, then the sequence of alternating phases is changed and the rest of the operations are repeated. It is recommended to improve the non-sinusoidal currents magnetic moment system automatic compensation of three-phase electrical equipment with the phases alternating order sensor to ensure high efficiency of the magnetic moment compensation and the external magnetic field regardless of the power supply phases alternating order of three-phase electrical equipment.
Investigations of the variable magnetic moment automatic compensation efficiency improving possibility of three-phase electrical equipment currents
Keywords: зовнішнє магнітне поле; електромагнітна сумісність; порядок чергування фаз; електромагніт компенсатор; external magnetic field; electromagnetic compatibility; phases alternating order; electromagnet compensator