Промислові роботи - Аніщенко, Микола Васильович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У навчальному посібнику розглянуто тенденції розвитку і питання соціально-економічної ефективності застосування засобів робототехніки, подано основні поняття, визначення і класифікацію робототехніки, розглянуто кінематичні схеми і їх математичний опис, основні елементи і вузли промислових роботів, способи і мови програмування, алгоритми програмного, адаптивного та інтелектуального керування, наведено особливості проєктування засобів робототехніки, висвітлено питання застосування засобів робототехніки в промисловості, в немашинобудівних і в непромислових галузях і питання техніки безпеки в робототехніці. Призначено для студентів освітньої програми «Електропривод, мехатроніка та робототехніка» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка» та інших технічних спеціальностей.
Keywords: навчальний посібник; робототехніка; кінематика маніпуляторів; склад промислових роботів; пневматичні приводи; гідравлічні приводи; тактильні системи; інформаційні технології; програмне забезпечення; системи інтелектуального керування