Аналітичний опис індикаторних діаграм - Білоусов, Євген Вікторович; Савчук, Володимир Петрович; Тулученко, Галина Яківна (Одеський національний морський університет, 2021)
Запропоновано новий підхід до аналітичного опису індикаторних діаграм малообертових дизельних двигунів за допомогою кусково-неперервних функцій, що відображають фізико-хімічні процеси робочого циклу. Розроблено алгоритм апроксимації з використанням пакета DirectSearch та методу спряжених напрямів. Обробка експериментальних даних підтвердила точність визначення показників процесів. Такий підхід дозволяє проводити детальний теоретичний аналіз якості робочих циклів двигунів. A novel approach for the analytical description of indicator diagrams for low-speed diesel engines is proposed, utilizing piecewise-continuous functions that reflect the physico-chemical processes of the working cycle. An approximation algorithm was developed using the DirectSearch package and the conjugate directions method. Experimental data processing confirmed the accuracy of determining process parameters. This approach enables a detailed theoretical analysis of the quality of engine working cycles.
Analytical description of indicator diagrams
Keywords: індикаторна діаграма; політропні криві; функція Вібе; апроксимація; indicator diagram; polytropic curves; Vibe function; approximation