Інтеграція теплообмінної системи блоку стабілізації гідрогенізату на установці легкого гідрокрекінгу - Миронов, Антон Миколайович; Ільченко, Марія Володимирівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019)
Роботу присвячено дослідженню теплообмінної системи блоку стабілізації гідрогенізату на установці легкого гідрокрекінгу задля визначення ступеню ефективності теплообміну та величини доступного потенціалу енергозбереження, а також для побудови модернізованої мережі теплообмінників технологічного процесу. У якості базового розрахунково-проектувального методу використаний пінч-аналіз. Для існуючої схеми побудовано складові криві технологічних потоків та сіткову діаграму, визначено локалізацію пінча та наявну мінімальну різницю температур ∆Tmin. Для нового значення ∆Tmin розраховано можливу рекуперацію та величини холодних і гарячих утиліт, побудовано сіткову діаграму та принципову технологічну схему системи теплообміну процесу. Досягнену економію первинних енергоресурсів оцінено у 2,1 МВт, що складає близько 51,5% від початкового значення енергії зовнішніх теплоносіїв процесу.

The work is devoted to the research of the heat exchanger system of the hydrogenation stabilizer unit at the installation of light hydrocracking in order to determine the degree of efficiency of heat exchange and the magnitude of the available energy saving potential, as well as to build a modernized network of heat exchangers of the technological process. Pinch analysis was used as the basic calculation and design method. The process composite curves and the grid diagram are constructed, pinch localization and the minimum temperature difference ∆Tmin are determined for the existing scheme. For the new value of ∆Tmin, the possible recovery and magnitudes of cold and hot utilities were calculated, a grid diagram and composite curves of the process heat transfer system were constructed. The achieved primary energy savings are estimated at 2.1 MW, which is about 51.5% of the initial energy value of the process's external coolants.
Integration of the hydrogenate stabilization unit heat exchange system at the installation of light hydrocracking
Keywords: пінч-аналіз; пінч-технології; рекуперація; складові криві; pinch analysis; pinch technology; recuperation; component curves