Технології розвитку комунікативних та організаційних навичок у здобувачів вищої освіти у процесі професійної підготовки - Романовський, Олександр Георгійович; Солодовник, Тетяна Олександрівна; Шаполова, Вікторія Валеріївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У статті розкрито значення комунікативних та організаційних навичок як ключових складових професійної підготовки здобувачів вищої освіти. Представлено авторську тренінгову програму “Розвиток лідерського потенціалу: комунікативний та організаційний аспекти”, спрямовану на формування відповідних soft skills. Визначено структуру тренінгу, етапи реалізації та критерії оцінювання. Проведене експериментальне дослідження засвідчило ефективність програми, що підтверджується статистичною динамікою покращення навичок учасників. Обґрунтовано доцільність інтеграції тренінгових технологій у систему вищої освіти.

The article highlights the importance of communicative and organizational skills as key components of professional training for higher education students. It presents the original training program “Development of Leadership Potential: Communicative and Organizational Aspects,” aimed at forming relevant soft skills. The structure, implementation stages, and evaluation criteria of the training are described. An experimental study confirmed the program’s effectiveness, supported by statistical improvement in participants’ skills. The article justifies the integration of training technologies into higher education.
Technologies for developing communicative and organizational skills in higher education students in the process of professional training
Keywords: професійна підготовка; комунікації; культура; навички; інтерактивні технології навчання; тренінг; здобувачі вищої освіти; professional training; communication; culture; skills; interactive learning technologies; training; higher education students